U posjeti Općini Lukavac boravile delegacije iz Velenja i Pljevalja

3 min. za čitanje

U proteklim danima u radnoj posjeti općini Lukavac boravili su gosti iz Slovenije i Crne Gore – delegacija Mestne Občine Velenje predvođena županom Peterom Dermolom i delegacija Opštine Pljevlja predvođena predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem. Bila je izuzetna čast imati priliku da delegacije iz prijateljskih općina Velenja i Pljevalja ugostimo u našoj općini i poželimo im srdačnu dobrodošlicu.

Cilj radne posjete je njegovanje prijateljskih odnosa i unaprijeđenje saradnje, razmjena dobrih praksi i iskustava i iznalaženje mogućnosti realizacije zajedničkih projekata sa ciljem stvaranja boljeg ambijenta u našim lokalnim zajednicama.

Općina Lukavac, kao jedinica lokalne samouprave, uspostavlja i održava dobru saradnju sa jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini a i šire, i iskreno se radujemo što je ozbiljnija i čvršća prijateljska veza uspostavljena i sa općinama iz prijateljskih zemalja Republike Slovenije i Crne Gore.

U okviru posjete, između ostalog, upriličen je svečani prijem u kabinetu Općinskog načelnika, posjećene su neke od kulturno-historijskih i prirodnih znamenitosti na području  općine Lukavac, te su organizovane posjete uspješnim i respektabilnim kompanijama koje posluju na našoj općini. Između ostalog, posjećena je kompanija u pripremi – Voith Hydro Bosnia, kao i Fabrika cementa Lukavac gdje se razgovaralo o mogućim pravcima dalje tranzicije.

Delegacije iz Velenja i Pljevalja su prisustvovale svečanoj dodjeli priznanja – tradicionalnoj manifestaciji „Lider biznisa“ TK i pružile podršku Općinskom načelniku dr.sc. Edinu Deliću koji je dobio priznanje za „najnačelnika“.

Prilikom radne posjete, organizovana je radna sesija na temu potencijalnih projekata na kojima bi postojala mogućnost saradnje između općina Lukavac, Pljevlja i Velenje, dugoročnih projekata i ideja koje bi bile od interesa za ove općine, međusobne saradnje i mjera koje mogu poduzeti ove lokalne zajednice u očuvanju interesa građana i lokalnih zajednica u procesu provođenja „EU Green Deala“ i energetsko-klimatskih tranzicija u EU i regiji zapadnog Balkana, promocije saradnje na lokalnom nivou: zajednički nastup u provođenju reformi EU i zemljama Zapadnog Balkana, prezentacije potencijalnih projektnih ideja u skladu sa principima energetske tranzicije u EU.

Ova radna posjeta bila je prvi korak konkretizovanja naših namjera da pospješimo saradnju kroz zajedničke projekte a na obostrano zadovoljstvo i benefite za građane sve tri lokalne zajednice.

Podijeli ovaj članak
1 komentar