fbpx

Pomračenje sunca će danas biti vidljivo iz BiH

2 min. za čitanje

 utorak, 25. oktobra 2022. godine iz Evrope, sjeveroistočne Afrike i centralne Azije moći će se posmatrati djelimično pomračenje Sunca. Bit će vidljivo i iz Bosne i Hercegovine.

“Kada u astronomiji govorimo o pomračenjima, tada u najopštijem slučaju mislimo na zaklanjanje jednog tijela drugim. Ove zanimljive pojave nisu vezane samo za Sunčev sistem, već se dešavaju i u svijetu zvijezda, a u mnogim slučajevima su izvor najraznovrsnijih informacija. Dovoljno je pomenuti pomračujuće dvojne zvijezde, tijesne dvojne sisteme i slično”, navode u Astronomskom društvu Orion, te nastavljaju:

“Generalno možemo govoriti o tri tipa sunčevih pomračenja. To su potpuno ili totalno, djelimično ili parcijalno i prstenasto pomračenje Sunca. Do pomračenja dolazi tako što Mjesec, kružeći oko Zemlje, povremeno može potpuno ili djelimično da zakloni Sunce.”

Elementi ovog pomračenja su, za Sarajevo (male vremenske razlike su za druge gradove u BiH):

Početak:  11 sati, 22 minuta i 54 sekunde

Maksimalna faza: 12 sati, 28 minuta i 03 sekunde

Kraj pomračenja: 13 sati, 33 minuta i 57 sekunde

Tokom maksimalne faze biće pomračeno 38,2 % sunčevog vidljivog diska.

Pomračenja Sunca se nikada ne smiju posmatrati direktno, bilo golim okom, dvogledom ili teleskopom. Jedini sigurni metodi su projekcija na bijeli ekran iza teleskopa ili dvogleda ili korištenje provjerene astronomski certificirane aluminizirane folije kakve se izrađuju za ovakve svrhe, kažu iz astronomskog društva Orion.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments