Redovno konzumiranje pistacija ima brojne benefite, kažu stručnjaci. Ovaj ukusni orašasti plod trebao bi postati redovini dio prehrane jer na puno načina utječe pozitivno na zdravlje.
Pistacije su zdravstveni stručnjaci i poznavatelji kvalitetne hrane prepoznali kao odličnu namirnicu koja podiže nivo HDL holesterola, odnosno dobrog holesterola. Osim toga, pomaže i u proizvodnji hemoglobina. Sadrži puno vitamina B6 kojeg stručnjaci nazivaju i piridoksin, a taj je nutrijent neophodan za normalnu proizvodnju hemoglobina, piše Healthdigezt.
Između 90 i 95 posto Amerikanaca s dijabetesom pati od njegovog najčešćeg oblika, dijabetesa tipa 2. Oboljeli bi mogli imati koristi od česte konzumacije pistacija jer on sadrži mineral fosfor koji pomaže u normalizaciji tolerancije glukoze te pomaže u razbijanju proteina u aminokiseline.
Zahvaljujući velikoj količini vitamina B6, pistacije pomažu i u jačanju imuniteta. Medicinski stručnjaci navode kako je manjak vitamina B6 među glavnim razlozima zbog kojih imunitet ponekad ne uspije pobijediti u borbi protiv virusa i infekcija.
Antioksidansi iz pistacija dodatno jačaju tijelo protiv prehlade, gripe i kašlja. Također su odlični za bolju funkciju živčanog sistema te kožu čine mlađom i ljepšom, napominju stručnjaci.
I dize comagu