fbpx

Od 2035. godine prodaja automobila na dizel i benzin bit će zabranjena u EU

2 min. za čitanje

Zastupnici u Evropskom parlamentu izglasali su u srijedu podršku za efektivnu zabranu prodaje novih automobila na dizel i benzin u Evropskoj uniji od 2035. godine čime se nastoji ubrzati proces prelaska na električne automobile u državama članicama.

Sa 339 glasova za, 249 protiv i 24 suzdržana, evropski parlamentarci usvojili su prijedlog koji će predstavljati stav Parlamenta u daljim pregovorima s državama članicama kada je riječ o ovom problemu.

“Zastupnici podržavaju prijedlog da se do 2035. godine postigne mobilnost na cestama s nultom emisijom gasova. Privremeni ciljevi smanjenja emisije za 2030. godinu bili bi postavljeni na 55 posto za automobile i 50 posto za transportna vozila”, navodi se na stranici Evropskog parlamenta.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Jan Huitema izjavio je kako je oduševljen odlukom Evropskog parlamenta da podrži ovu inicijativu.

“Ambiciozna revizija CO2 standarda je ključni dio za postizanje naših klimatskih ciljeva. Ovim standardima stvaramo jasna pravila za automobilsku industriju i možemo stimulirati inovacije i investicije u ovom sektoru. Osim toga, kupovina i vožnja automobila s nultom emisijom štetnih gasova postat će jeftiniji za potrošače. Oduševljen sam što je Evropski parlament podržao ambicioznu reviziju ciljeva za 2030. godinu i podržao stopostotnu nultu emisiju do 2035. godine”, rekao je Huitema.

Mjera koja se tiče zabrane prodaje novih automobila na dizel i benzin od 2035. godine dio je paketa Evropske komisije pod nazivom “Fit for 55” koji ima za cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova u EU za najmanje 55 posto u odnosu na nivoe iz 1990. godine i dostizanje nulte emisije do 2050. godine što predstavlja jedan od globalnih ciljeva.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments