fbpx

Napredni trikovi za pretraživanje u Googleu

3 min. za čitanje

Google pretraga omogućava sve od prijevoda do odbrojavanja, a sve opcije je moguće iskoristiti pomoću polja za pretragu i nekoliko jednostavnih klikova.

Googleova pretraga je vrlo svestran alat koji može pomoći u raznim prilikama, ali mali broj ljudi zna koliko pojam ‘svestran’, bar u slučaju Googlea, seže. Popularan alat za internetsku pretragu u sebi krije hrpu zanimljivih funkcija, a mi smo izabrali šest apsolutno najboljih.

Pretražite stvari prema datumu

Recimo da pretražujete neku temu, ali vas zanimaju samo stvari objavljene tokom prošlih pet godina. Ako pretragu filtrirate prema datumu, moći ćete pročistiti rezultate od starih poveznica koje, recimo, nemaju relevantne informacije, objašnjava USA Today.

Prvo što trebate napraviti je upisati termin koji pretražujete i nakon toga pritisnuti na alate, odnosno ‘Tools’ i promijeniti vremensko razdoblje iz ‘sve’ u ‘ograničeno’ mijenjanjem ‘Any Time’ u ‘Custom’. Nakon toga ćete vidjeti izbornik sa postavkama s kalendarom gdje ćete upisati najraniji i najkasniji datum. Na ovaj ćete način filtrirati rezultate i osigurati da su sortirani po datumu koji tačno vi tražite.

Koristite alate za kratko uređivanje pretrage

Ako vam, recimo, nisu potrebni si filtri koje koristi napredna pretraga u Googleu, uvijek možete koristiti kratice. Na primjer, ako tražite tačan termin i ne želite Googleovu interpretaciju onog što vam treba, stavite dvostruke navodnike na početku i kraju pojma za pretragu. Također možete izravno tražiti stranicu napisavši site: odmah ispred URL-a.

Neka odbrojavanje otpočne

Ova je funkcija jako korisna – pogotovo ako Google koristite u kuhinji. Samo pretražite termin ‘timer’ (odbrojavanje) i dobit ćete alat koji odbrojava pet minuta. Možete mu promijeniti vrijeme ili kliknuti drugu karticu na termin ‘stopwatch’ kako biste ga pretvorili u štopericu.

Brz prijevod

Prvo birajte bilo koju riječ i frazu te nakon nje bez navodnika upišite ‘prijevod’ kako biste izvršili prijevod i dobili pristup opcijama za promjenu jezika i daljnje prevođenje.

Dvije pretrage u isto vrijeme? Može

Google ima opciju za vršenje dvije pretrage odjednom, odnosno kombiniranje dvaju pretraga. Sve što trebate napraviti je unijeti dva termina i odvojiti ih pomoću termina ‘and’ ili ‘or’.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments