fbpx
Ad image

Najzdravije povrće za hladnije dane

4 min. za čitanje

Tokom hladnih dana, očuvanje snažnog imuniteta ključno je za Vaše zdravlje. Stoga u svoju prehranu uključite ovih sedam izvanrednih vrsta zimskog povrća koji će Vam pomoći da se održite toplima i ojačate svoj imunitet.

Batat illi “slatki krompir”
Batat je hranjivo zimsko povrće. Ima visok udio beta-karotena koji mu daje jarko narandžastu boju i nudi brojne zdravstvene prednosti. Beta-karoten može poboljšati zdravlje očiju kao i ojačati imunološki sistem. Batat je također dobar izvor dijetalnih vlakana, što ga čini idealnim izborom za održavanje zdravlja probavnog sustava. Bilo da je pečen, pire ili korišten u krem juhama, batat je ukusan dodatak vašoj zimskoj prehrani.

Kupus
Kupus je bogat vitaminima poput vitamina C i K, kao i dijetalnim vlaknima, što ga čini izvrsnim povrćem za promicanje zdravlja probavnog sustava. Osim toga, kupus sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv upala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Bez obzira uživate li u njemu svježem ili kuhanom kupus je svakako koristan dodatak vašoj zimskoj prehrani.

Cvekla
Cvekla, sa svojom živopisnom ljubičasto-crvenom nijansom, zimsko je povrće prepuno esencijalnih nutrijenata. Izvrstan je izvor folata, kalija i dijetalnih vlakana. Cvekla sadrži nitrate koji mogu poboljšati krvni pritisak i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Štaviše, bogata je antioksidansima koji doprinose boljem radu jetre. Cveklu možete dodati salatama ili je izmiksati u ukusan i hranjiv smoothie.

Brokula
Brokula je povrće iz skupine krstašica koje nudi brojne zdravstvene prednosti. Izvrstan je izvor vitamina C, vitamina K i dijetalnih vlakana. Brokula je također poznata po svojim svojstvima u borbi protiv raka zbog visokog sadržaja sulforafana, antioksidativnog spoja. Uključivanje brokule u vašu zimsku prehranu može ojačati vaš imunološki sustav i podržati opće stanje Vašeg organizma. Kuhana na pari, pečena ili dodana juhama, brokula je svestrano povrće u kojem se može uživati na razne načine.

Mrkva
Mrkva je hrskavo i slatko korjenasto povrće koje je široko dostupno tokom zimske sezone. Prepuna je beta-karotena koji se u našim tijelima pretvara u vitamin A, koji je neophodan za održavanje dobrog vida, snažnog imunološkog sistema ali i zdrave kože. Uvrštavanje mrkve u Vašu prehranu ne samo da podržava Vaše cjelokupno zdravlje, već i daje bljesak jarke boje vašim obrocima.

Špinat
Špinat je tamno lisnato zeleno povrće koje je bogato nutritivnim vrijednostima. Pun je vitamina, minerala i antioksidansa. Bogat željezom i vitaminom C, špinat pomaže poboljšanju cirkulaciju krvi kao i poboljšanju apsorpcije željeza. Osim toga, sadrži vitamin K koji je ključan za zdravlje kostiju. Možete uživati u špinatu u salatama, kuhanim jelima ili ga dodati omiljenom smoothie napitku.

Rotkvica
Rotkvica je hrskavo povrće koje dodaje osvježavajući element Vašim zimskim jelima. Dobar su izvor vitamina C koji je neophodan za održavanje zdravog imunološkog sustava. Rotkvica također sadrži vlakna i razne antioksidanse, što je čini vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani. U tradicionalnoj medicini rotkvica se koristi zbog svog potencijala za pomoć probavi i detoksikaciji tijela. U rotkvicama možete uživati u salatama, sa kiselim krastavcima ili kao hrskavi međuobrok.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments