fbpx

Najudobniji krevet – luksuz koji zaslužujete

4 min. za čitanje

Lux, kraljevski ili premium – pojmovi su na koje često nailazimo u nazivu modela boxspring-kreveta. Ovi kreveti predstavljaju vrhunsku klasu u namještaju za spavanje, jer proizvođači obećavaju posebno visok nivo udobnosti spavanja.

Svakome od nas neophodan je okrepljujući odmor tokom noći, kako bismo lakše funkcionisali u dnevnim obavezama. Stoga će mnogi biti spremni izdvojiti i veće sume novca za kupovinu najudobnijeg mogućeg kreveta, kako bi se ujutru budili odmorni i nasmijani.

Da li, zapravo, skupo znači i kvalitetno, ili se moramo voditi nekim drugim mjerilima? Možemo li u potpunosti vjerovati reklamnim natpisima ili su korisničke recenzije objektivnije? Ovo su samo neka od pitanja koja se nameću ukoliko smo u potražnji za novim krevetom.

Pokušaćemo vam predočiti prednosti i nedostatke jednog od trenutno najpopularnijih i najskupljih – boxspring kreveta.

Kako mu i naziv govori, boxspring-krevet se sastoji od kutije sa opružnim jezgrom, preko koje dolaze madrac i toper. Prvi ovakvi kreveti napravljeni su u Americi pedesetih godina prošlog vijeka, kao luksuzni hotelski kreveti. Kasnije su se pojavili i u prodavnicama namještaja. Zbog ovoga su poznati i kao – američki kreveti.

Luksuzni boxspring-kreveti se proizvode više od jednog vijeka. Pominje se podatak da su se čak i nesretni gosti Titanika njihali na prvom modelu ovih kreveta.

Prednosti boxspring-kreveta:

 • Ugodna visina – sa visinom od 60 – 80 cm, ovi su kreveti u prosjeku za 15 – 35 cm viši od normalnih kreveta te je tako ulazak i izlazak olakšan. Ovo je osobito važno za starije ljude.
 • Stabilnost – u poređenju sa letvičastim ramom, kutija sa opružnim jezgrom je izrađena iz jednog dijela i daleko stabilnija.
 • Vrhunski izgled – zbog svoje višeslojne strukture boxspring-kreveti izgledaju doista pompezno. Podsjećaju na krevete u otmenim hotelima i vašoj spavaćoj sobi mogu dati potpuno nov izgled.
 • Dobra amortizacija pokreta – ukoliko su opruga, madrac i toper dobro usklađeni, pružiće vašoj kičmi tokom sna idealnu podršku. Posebno su dobri u apsorpciji tjelesne težine te ublažavanju pokreta.
 • Dobra izolacija – zahvaljujući slojevitosti, ovaj krevet odlično čuva toplotu i pogodan je za ljude koji vole biti toplo ušuškani tokom sna.
 • Niska buka – obzirom da kod boxspring-kreveta ne leži drvo na drvetu, kao kod letvica, ovdje nema škripanja!

Nedostaci boxspring-kreveta:

 • Visoka cijena – ovo zadovoljstvo bi vas moglo stajati kao manji auto. Kod kupovine morate biti oprezni i ne birati sumnjivo jeftine modele, jer mogu biti lošeg kvaliteta.
 • Nema zamjene – zbog box-konstrukcije nije moguće zamijeniti pojedinačne dijelove, kada se nakon nekog vremena pojave prve udubine na krevetu.
 • Nedovoljna prozračnost – zbog više prijanjajućih slojeva, kod ovakvih kreveta je otežana izmjena zraka, i moguće je formiranje buđi na madracu ili kutiji. Skuplji modeli su opremljeni prozračnim navlakama i kutijama koje propuštaju zrak, te je cirkulacija besprijekorna.
 • Veličina – boxspring-kreveti zbog svoje glomaznosti, jednostavno nisu za male prostorije.
 • Otežano čišćenje – navlaka od tkanine je ušivena za kutiju sa oprugama, pa je nemoguće samo je skinuti i oprati u mašini, već se mora oprati ručno.

Kada odmjerite sve prednosti i nedostatke boxspring-ležaja, pozivamo vas da posjetite jeftinije.hr gdje vas očekuje veliki izbor kreveta različitih modela i cijena.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments