fbpx

Najbolje biljke za pročišćavanje zraka u Vašem domu

4 min. za čitanje

Dolaskom zime zrak koji nas okružuje postaje zagađeniji. Naravno, najefikasniji način da zrak učinite čistim jesu pročišćivači zraka, no, da li ste znali da i određene biljke mogu biti od pomoći? Neki su znanstvenici sugerirali da odabir pravih biljaka za pročišćavanje zraka za vaš dom može pomoći u detoksikaciji zraka u vašem životnom prostoru, što znači da vaše sobne biljke ne samo da izgledaju lijepo, već rade malo više na pročišćavanju zraka koji udišete.

Studija Clean Air koju je sprovela NASA otkrila je da postoji niz biljaka za pročišćavanje zraka koje mogu pomoći u detoksikaciji vašeg dom od toksina, prašine i klica koji se nalaze u raznim kućanskim proizvodima, materijalima i namještaju.

Da biste svom domu dali zdrav dašak svježeg zraka, evo liste nekoliko najboljih biljaka koje pomažu u pročišćavanju zraka kao i savjeta za njegu.

Engleski bršljan

Ova višegodišnja vinova loza koja se lako uzgaja posebno je učinkovita u smanjenju čestica fekalija u zraku, što je čini savršenom biljkom za pročišćavanje zraka u vašoj kupaonici ili privatnom kupatilu. Osim toga, studije su pokazale da bršljan također može pomoći u borbi protiv razine plijesni u domu.

Savjet za njegu: Omogućite svom engleskom bršljanu izdašno zalijevanje i četiri sata izravne sunčeve svjetlosti dnevno, a on će vam uzvratiti ljubav čistim, detoksificiranim zrakom.

Sanseverija ili “svekrvin jezik

S ovom biljkom u svojoj spavaćoj sobi, očekuje vas odličan san. Poznat i kao svekrvin jezik, ovaj sukulent sa žutim vrhom oslobađa kisik noću, što vam pomaže da bolje dišete dok spavate. Jedna je od najboljih biljaka za filtriranje zraka od formaldehida, ksilena, benzena, toluena i trikloretilena.

Savjeti za njegu: Pazite da ne pretjerate s zalijevanjem jer je korijenje sklono truljenju u vlažnom tlu.

Zeleni ljiljan, ili “biljka pauk”

Za one od vas koji su početnici u brizi o sobnim biljkama, otporna “biljka pauk” je savršen izbor. Tiho će se boriti protiv toksina, uključujući ugljični monoksid i ksilen, otapalo koje se koristi u tiskarskoj i gumarskoj industriji. Ako imate kućne ljubimce, ovo je jedna od rijetkih sobnih biljaka koje nisu otrovne za životinje.

Savjet za njegu: Također možete presaditi male ‘paukove’ i uzgojiti cijelu obitelj biljaka koje će se prilično dobro brinuti same za sebe… i za vas.

Aloe vera

Ljekovita biljka aloe lijep je dodatak vašoj kuhinjskoj prozorskoj dasci, jer voli sunčano mjesto. Iako je pri ruci za ublažavanje opeklina u kuhinji, ovaj sukulent će pročistiti zrak od formaldehida i benzena, koji se nalaze u lakovima, završnim premazima za podove ali i u deterdžentima.

Savjeti za njegu: Ova biljka će uspijevati na sunčanom mjestu.

Dracaena s crvenim rubovima ili “zmajevo drvo”

Trikloretilen i ksilen su među zagađivačima protiv kojih se bori ova šiljasta, spororastuća biljka. Lišće ima svijetlocrveni obrub koji vašem domu daje bljesak boje.

Savjeti za njegu: Ova biljka ima potencijal da naraste do dva metra, stoga je držite u prostoriji s visokim stropovima i dovoljnom količinom sunčeve svjetlosti.

Kaučukaste biljke (Ficus elastica)

Ove otporne sobne biljke koje ne zahtijevaju mnogo održavanja su među najpopularnijih zahvaljujući svom upečatljivom izgledu. Prirodni ovlaživač zraka, prethodna studija pokazala je da ga je NASA preporučila kao jednog od najboljih za čišćenje zraka. Savršen za ukrašavanje radnog stola ili prozorske daske.

Savjeti za njegu: Jednostavna za njegu, gumasta biljka može dobro rasti na niskim razinama svjetlosti. Vrijedno je znati da je otrovan za pse i mačke, stoga budite posebno oprezni ako ga imate u blizini svojih ljubimaca.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments