fbpx

Tuzla: Zbog prijetećih poruka roditelji ne puštaju djecu u školu

3 min. za čitanje

Nakon što je učenik sedmog razreda Osnovne škole Solina u Tuzli porukama prijetio djevočicama iz drugog odjeljenja da će ubiti njih, kao i njihove razredne drugove i drugarice, nekoliko roditelja, iz straha, odlučilo je da djecu ne šalju u školu dok se cijeli slučaj ne ispita. Iako je dobio nekoliko savjeta da slučaj ne iznosi u javnost, Dženan Alibašić, roditelj jedne učenice, zbog straha za sigurnost djece kao i zbog mogućnosti da se, kako kaže, sve zataška – odlučio se uraditi upravo suprotno.

Roditelji su odlučili zaštititi svoju djecu, ne šaljući ih u školu, a cijeli slučaj prijavili su i policiji.

“On je napravio spisak za odstrel da će metak u glavu ići, da će ih pobit u školi, ako bude razrednik šta pričao da će napraviti skandal, imam sve te prepiske, pokazat ću vam”, rekao je za RTV Slon Dženan Alibašić, roditelj učenice. 

Prije nego se obratio policiji ovaj roditelj čija kćerka je jedna od djevojčica kojima su upućene prijetnje obratio se i upravi škole.

“Ja sam odmah alarmirao razrednog od kćerke, međutim on tvrdi kako to dijete nema resursa da to uradi, da nije sposoban za takvo nešto da garantuje za njega. Međutim, kada sam poslao poruke od kćerke on je kontaktirao direktoricu koja me ujutro odmah pozvala i rekla da ide u MUP da prijavi i da ja ne trebam prijavljivat. Međutim, opet su došle poruke da moj sin i kćerka ne dolaze u školu da će ih taj dječak pobiti. Bili smo jučer kod direktorice i imam osjećaj da hoće da zataška nešto, kao da se sakrije”, navodi Alibašić. 

Iz Osnovne škole Solina naveli su da nisu u mogućnosti govoriti o ovom slučaju jer je istraga u toku. U kratkom telefonskom razgovoru sa RTV Slon, direktorica škole rekla je kako je škola postupila u skladu sa pravilnikom disciplinske odgovornosti učenika i protokolom prevencije međuvršnjačkog nasilja. 

MUP TK potvrdio je da su zaprimili prijavu o porukama prijetećeg sadržaja.

U petak 28.10. PU Tuzla/PS Istok obratila se direktorica Osnovne škole Solina Tuzla koja je prijavila da su od strane jednog učenika navedene škole u viber prepisci dana 27.10.2023.godine prema drugom učeniku upućene poruke prijetećeg sadržaja. Po navedenoj prijavi postupili su policijski službenici o čemu je obaviješten dežurni kantonalni tužilac, koji je naložio da se nakon izvršenih provjera Kantonalnom tužilaštvu dostavi Izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama”, potvrdili su iz Uprave policije MUP-a TK. 

“Sad ćemo vidjeti dalje šta ćemo, nećemo stati na ovome da se zataška jer nije rješenje da ga prebace u drugu školu, jer i u drugoj školi su nečija djeca. Malo sam potrešen i iznerviran ne mogu ni da pričam kako treba”, rekao je Alibašić. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments