fbpx

Ludi japanski izum: televizor za lizanje

2 min. za čitanje

Jedan je profesor u Japanu osmislio uređaj koji bi gledatelju televizijskog programa, osim slike i zvuka, mogao dočarati ukuse onoga što se prikazuje.

Japanski profesor Homei Miyashita još je prošle godine razvio neobičan uređaj koji ima svrhu rekreirati razne ukuse i tako ponuditi gledateljima televizije novi doživljaj. Osim što će moći vidjeti sliku i čuti zvuk, Miyashita smatra da će uz njegov “televizor za lizanje” gledatelji moći i okusiti sve što se na televizoru prikazuje. Možda pritisnut izazovima pandemije, tijekom koje nije pametno lizati strane površine, ovaj je japanski inovator svoj izum predstavio tek nedavno, na jednoj tamošnjoj izložbi inovacija.

Njegov uređaj nazvan je Taste the TV (ili skraćeno TTTV). U njemu se nalazi “vrtuljak” s deset ampula s raznim ekstraktima ukusa. Oni se mogu pošpricati po posebnom pomičnom filmu, a njihove kombinacije trebale bi dočarati cijeli niz raznih okusa i gledateljima ovakvog okusnog televizora pružiti dodatno osjetilno iskustvo.

Nakon što uređaj pošprica film s odabranom kombinacijom ukusa, on se okreće i izlaže korisniku – ovaj potom treba polizati površinu “ekrana” i – valjda – uživati.

“Osnovni je cilj omogućiti ljudima da dožive nešto poput probanja hrane u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i ako su kod kuće”, kaže Miyashita. U razvoju mu je pomoglo 30-ak studenata, a komercijalna bi inačica u proizvodnji mogla koštati tek oko 100.000 jena (750 €). Osim dočaravanja egzotične hrane preko ovog televizora, njime bi se moglo i podučavati kuhare ili somelijere, a mogle bi se osmisliti i razne igre i kvizovi pogađanja ukusa, smatra inovator.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments