fbpx

Jugosloveni u Srbiji traže da im se prizna pravo na naciju

2 min. za čitanje
Grungy Flag of the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia

Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi – da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama, navode u saopštenju

Narodni pokret Jugosloveni saopštio je danas da je predao inicijativu nadležnim institucijama u Srbiji da se Jugoslovenima prizna status nacije.

– Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi – da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama. Da bi naša država, Republika Srbija, zaista bila država koja vodi računa o svom nasleđu, mi, Jugosloveni, moramo biti priznati kao nacionalna manjina – stoji u saopštenju.

Dodali su da, iako Jugoslavija više ne postoji, pripadnici jugoslovenskog naroda nosioci su sjećanja na postojanje, kako države koja je „ponosno nosila ime Jugoslavija, tako i na narod koji je, takođe ponosno, nosio ime Jugosloveni“.

Poručili su da nisu „samo puki nostalgičari“ za bivšom državom, već narod koji u sebi sublimira sve karakteristike, kako etničke tako i ostale fenotipske, karakteristike svih naroda i narodnosti koji su živjeli u Jugoslaviji i stvarali njenu tradiciju, kulturu i sve posebnosti „na koje su i te kako ponosni“.

– U svakom Jugoslovenu kuca srce Srbina, Hrvata, Crnogorca, Makedonca, Slovenca, Bosanca i mi nikoga ne posmatramo kroz nacionalističke, šovinističke ili bilo koje prizme društvenih dioba već kao integrativne djelove jedne, jugoslovenske, ali i državne cjeline – piše u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Slovenci, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci i Srbi nisu NACIJE već su to PLEMENA iste SLAVENSKE NACIJE!!! U našem slučaju zbog toga što se nalazimo na jugu Evrope mi smo svi JUŽNI SLAVENI ili skraćeno JUGOSLAVENI!!! Ne razumem zašto da pripadnici neke nacije mole institucije nekog svog lokalnog plemena da ih prizna kao naciju unutar svog plemena??? TOTALNI APSURD!!! Zamislite da neki pripadnici nemačke nacije mole institucije Bavarske da ih unutar bavarskog plemena priznaju za Nemce!!! Da se tako nešto desi to bi bilo tragikomično, al’ kod nas na Balkanu sve je moguće nažalost!!!
 
Nemoguće je da se neko izjasniti kao Srbin, Hrvat, Slovenac, Bošnjak, Crnogorac i Makedonac a da u isto vreme po nacionalnosti nije JUŽNI SLAVEN!!! Ne treba tu niko ništa da moli i da traži priznanje, treba samo da se stvari postave svaka na svoje mesto:
 
Na popisu treba da postoje ova tri pitanja i neće biti u budućnosti lažnih izjašnjavanja!
 
Nacionalnost: Jugoslaven, Mađar, Albanac itd.
Plemenska pripadnost: Srbin, Hrvat, Slovenac itd.
Etnička pripadnost: Sremac, Šumadinac, Timočki krajišnik itd.
 
Ko nije pogledao ovo moje predavanje na ovu temu, nek’ pogleda jer je veoma poučno, puno dokaznog materijal i pre svega edukativno!!! Pozdrav svim mojim JUGOSLAVENIMA!!! https://www.youtube.com/watch?v=IzRQ2NXJF1M&t=4016s