Slavni kuhar je napravio listu sa najboljim jelima, iz različitih zemalja svijeta, koja preporučuje za konzumiranje tokom održavanja predstojećeg Mundijala u Brazilu.
Ipak, posebno mjesto na njegovoj listi zauzeli su bosanski ćevapi i ajvar, za koje Jamie kazuje da su glavni dio “savršene fudbalske gozbe”.
“Ovo jelo sa posebno pripremljenim mesom je idealno za fudbalski događaj i vrlo se brzo priprema”, rekao je ovaj poznati kuhar.
Napisao je i recept za ćevape u kojem navodi šta je sve potrebno za spremanje tradicionalnog bosanskog jela.
Kako i sam kazuje, recept za ćevape je sastavio tokom svojih ranijih posjeta zemljama Balkana gdje se upoznao sa ovim jelom.
Inače, osim ćevapa i ajvara, ovaj popularni britanski kuhar preporučuje i “el ham lahlou”, jagnjeće pečenje sa šljivama i narandžinim cvijetom, koje se najviše jede u Alžiru. Na njegovoj listi su se još našli “jollof rice”, tradicionalno afričko jelo, a koje je posebno popularno u Gani.
Među preporukama je i tradicionalno jelo “japchae” iz Južne Koreje, popularno kolumbijsko jelo “arepas”, tijesto sa komadima svinjetine, koje se također može jesti i širom Južne Amerike, kao i poznato jelo “baleadas” koje se najviše sprema u Hondurasu.
Đe more Inglez ćevape pravit? Stave na ćevape kečap ,majonezu, jal pomfrit !!!!! Il’ obatroje .
Pa đe to more ?! Ćevapi samo pašu sa somunom,biva lepinom,i crvenim lukom.Još ture kašiku i nož.
Oni se jedu rukom ! Da mu damar oćutiš. Da se ,bolan, od safta “upiša”.Još ako ima “Tuzlaka iz zelenjaka”,onda je to već teferič.