fbpx

Google Photos u junu ukida neograničenu besplatnu pohranu fotografija

2 min. za čitanje

Početkom juna 2021. godine Google će ukinuti do sada vrlo popularnu opciju svoje aplikacije Google Photos koja je u malo umanjenoj rezoluciji omogućavala neograničenu pohranu.

Milioni korisnika diljem svijeta dobili su, ili će ovih dana dobiti, obavijest o ukidanju jedne od najpopularnijih usluga servisa Google Photos. Ovaj servis posljednjih je pet godina svima koji su ga koristili za backup fotografija omogućavao tamo pohraniti njihovu neograničenu količinu, pod uvjetom da su spremljene u “visokoj rezoluciji” koja iznosi 16 megapiksela, umjesto u originalnoj kakva se, primjerice, pohranjuje na mobitelu koji snimaju višim rezolucijama.

Unatoč tome što je rezolucija fotografija bila nešto umanjena, Google Photos je bio omiljen servis za backup upravo zbog neograničenog prostora jer je velikoj većini korisnika kvaliteta od 16 megapiksela za fotografije i 1080p za video više nego dovoljna.

Nema više besplatno

Međutim, 1. juna 2021. godine to više neće biti slučaj. Google je odlučio ukinuti besplatan prostor za fotografije, i počet će ga oduzimati od 15 GB koje njihovi korisnici dobivaju kao besplatan prostor na Google Driveu. Taj prostor dijelit će s drugim dokumentima i poštom s Gmaila, pa je lako vidjeti da će to mnogima postati pretijesno kada se u računicu uključe fotografije i video zapisi.

Google kaže kako neće nakon 1. juna brisati fotografije onima koji su ih do sada uploadali više od ovog limita. Sve fotografije koje se tog dana nađu na serverima ostat će netaknute i neće se niti ubuduće oduzimati od 15-gigabajtnog limita.

Onima, pak, koji nakon 1. juna svojim podacima, mailovima i fotografijama premaše 15 GB ukupne pohrane Google će vrlo rado prodati neku od pretplata na servis Google One, koji košta najmanje 3$ mjesečno i donosi 100 GB prostora za pohranu u osnovnoj ponudi.

U ovoj objavi doznali smo i jednu fascinantnu statistiku – Google trenutno na svojem cloud servisu drži više od 4 biliona fotografija, a svake sedmice korisnici tamo pohrane novih 28 milijardi fotografija i video zapisa.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments