fbpx

Film bh. redateljice Une Gunjakje kandidat za prestižnog Oskara

3 min. za čitanje

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije je film “Ekskurzija,” koji je režirala Una Gunjak.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organiziralo je izbor. Komisija koja se sastojala od redatelja Alena Drljevića, casting direktorice i koordinatorice produkcije Narcise Cvitanović, producentice Amire Kudumović, scenaristice Meline Alagić i redatelja Nermina Hamzagića donijela je odluku o bosanskohercegovačkom kandidatu putem glasanja.

Film “Ekskurzija” je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Locarno Film Festivalu, gdje je otvorio program Cineasti del presente, posvećen prvim i drugim filmovima najzanimljivijih novih autora. Također, film je nagrađen Specijalnim priznanjem na dodjeli nagrade Locarno Film Festivala.

Osim toga, film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Bihać Avantura Film Festivalu, gdje je osvojio Grand Prix “Unska sirena.” Također je sudjelovao na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom, gdje je dobio Zlatnu mimozu za najbolji scenarij (Una Gunjak) i nagradu za najbolju glumicu (Asju Zaru Lagumdžiju).

Glavne uloge u filmu igraju Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je napisan i režiran od strane Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe uključuje direktora fotografije Matthiasa Pilza, montažerku Clémence Diard, scenografkinju Eminu Kujundžić, kostimografkinju Katarinu Pilić, casting direktoricu Timku Grin, dizajnera zvuka Igora Čama, kompozitora Draška Adžića i šminkerku Lamiju Hadžihasanović.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba), dok su koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset) i Mer Film (Gary Cranner).

Radnja filma prati Iman, koja privlači pažnju starijeg dečka dok se priprema za ekskurziju devetog razreda. Nakon što se glasina proširi da je trudna i ugrozi ekskurziju, Iman se suočava s očekivanjima i ograničenjima te događajima koji izmiču njenom kontrolom.

Film je sniman u Sarajevu od 22. aprila do 29. maja 2022. godine i realiziran kao koprodukcija šest zemalja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar. Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 22 godine kandidira filmove za nagradu Oscar u kategoriji Najbolji internacionalni film. Film “Ničija zemlja” Daniše Tanovića, kandidat iz 2002. godine, osvojio je Oscara za najbolji strani film. Također, bh. kandidat za 2020. godinu, film “Quo vadis, Aida?” bio je nominiran za ovu prestižnu nagradu. Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmske umjetnosti i nauke (AMPAS) i jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti. Ceremonija dodjele Oscara je jedan od najgledanijih televizijskih događaja tijekom godine u SAD-u i diljem svijeta, prema informacijama iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments