fbpx

Cijene tjestenine mogle bi porasti za 20 posto

2 min. za čitanje

Cijene različitih vrsta tjestenine uskoro će se povećati za 20 posto.

Potrošači će morati dublje posegnuti u džep ako žele kupiti tjesteninu, a razlog tome je loša ovogodišnja žetva durum pšenice.

Naime, durum pšenica se koristi u proizvodnji tjestenine, a cijena ove vrste pšenice je u kratkom vremenskom periodu porasla do 20 posto u cijeloj Europi i očekuje se da će i dalje rasti, kako prenosi portal Agrarheute.com, specijaliziran za stanje na tržištu prehrane.

Prema informacijama Međunarodnog vijeća za žitarice, prognozira se da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižem nivou u posljednjih 22 godine, što će rezultirati smanjenjem zaliha na najniži nivo u posljednjih 30 godina, kako izvještava Fenix-magazin.

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta Nielsen, maloprodajne cijene tjestenine kao što su fusili, špageti i penne su već porasle za oko dvanaest posto u Europi i osam posto u SAD-u. Očekuju se dalja povećanja cijena.

Na primjer, u talijanskom gradu Bologni, tona durum pšenice sada košta 412 eura, što je povećanje od 70 eura ili 20 posto u odnosu na cijenu u junu. U La Paliseu u Francuskoj, tona durum pšenice trenutno se naplaćuje po 415 eura, što predstavlja povećanje cijene od 55 eura u odnosu na jul.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments