fbpx

Danas se obilježava Svjetski dan tjestenine

3 min. za čitanje

Svjetski dan tjestenine slavimo danas, kako bismo obilježili italijansku kulturnu baštinu koja je osvojila srca i kuhinje ljudi širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ova godišnja manifestacija, započeta 1995. godine, postala je omiljena među ljubiteljima tjestenine širom svijeta.

U vezi s tim, Glovo, višekategorijska platforma koja omogućava pristup različitim proizvodima, donosi zanimljive podatke o rastućoj popularnosti tjestenine u Bosni i Hercegovini. U posljednjih 12 mjeseci, stanovnici Bosne i Hercegovine naručili su čak 33 posto više tjestenine, što iznosi ukupno 30.000 porcija. Ovaj porast potrošnje pozicionirao je Bosnu i Hercegovinu na 15. mjesto među 25 tržišta na kojima Glovo posluje.

Ovaj rast potrošnje podržan je i porastom od 24 posto korisnika koji naručuju tjesteninu putem Glovo platforme. Osim toga, broj partnera koji nude tjesteninu putem Glovo aplikacije povećao se za 10 posto, pri čemu se značajan rast od 50 posto bilježi među malim preduzećima.

Najveći ljubitelji tjestenine koncentrirani su u Sarajevu, gdje je zabilježeno da čini 49 posto ukupne potrošnje tjestenine, dok 30 posto potrošnje dolazi iz Banja Luke, a 11,6 posto iz Bijeljine. Među svim devet gradova u Bosni i Hercegovini gdje Glovo posluje, Tuzla je imala najveći porast potrošnje tjestenine u proteklih 12 mjeseci (72 posto), slijedi je Banja Luka sa rastom od 49,5 posto, a zatim Sarajevo sa 33 posto više dostavljenih porcija tjestenine u 2023. godini.

Vrhunac narudžbi tjestenine zabilježen je 19. jula ove godine, kada je oboren rekord s isporukom čak 123 porcije tjestenine u 95 narudžbi u jednom danu. Bosanci preferiraju tjesteninu poslijepodne, jer je više od 30 posto narudžbi tjestenine stiglo između 15:00 i 17:00 sati, što ga čini idealnim izborom za kasni ručak ili ranu večeru.

Napomena: Nastavljaju se Bolognese, Carbonara i Lasagne ostaju najomiljenija jela od tjestenine, što ističe sklonost Bosanaca prema autentičnim italijanskim okusima, ili bolje rečeno, klasikima.

Najveći ljubitelj tjestenine u Bosni i Hercegovini dolazi iz Banja Luke, gdje je naručio čak 174 jela od tjestenine u protekloj godini, što znači da je jeo tjesteninu svaki drugi dan. S druge strane, najveći potrošač je drugi korisnik iz Banja Luke, koji je potrošio 1.383 KM na 116 narudžbi tjestenine tokom prošle godine. Najdarežljiviji korisnik kad je u pitanju tjestenina dolazi iz Sarajeva, gdje je napravljena najskuplja pojedinačna narudžba tjestenine, potrošivši 234 KM u jednoj narudžbi koja je uključivala tjesteninu, navode iz Glova.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments