fbpx

Da li ste spremni platiti 1000 eura za šoljicu kafe?

3 min. za čitanje

Sam put do navedene kafe nije lagan, te da biste u njoj uživali, treba napraviti nekoliko koraka. Prvi je naručiti kafu dvije sedmice same konzumacije, kako bi zrna kafe mogla biti naručena iz Paname u Australiju.

Kako svaka roba nađe kupca, očito je potpuno istinita izjava. Njoj u prilog govori i priča iz Australije, tačnije iz jednog kafića, u kojem je ekipa spremna platiti gotovo hiljadu eura za šoljicu kafe. Brew Lab Cafe u Penrithu, zapadnom Sydneyu, prodaje možda i najskuplju kafu na svijetu.

Ok, imaju veliki izbor, ni druge nisu jeftine, ali niti jedna nije blizu ovoj čija šalica stoji 1500 australskih dolara, odnosno preračunato u eure – 935 eura, prenosi Punkufer. Sam put do navedene kafe nije lagan, te da biste u njoj uživali, treba napraviti nekoliko koraka. Prvi je naručiti kafu dvije sedmic prije same konzumacije, kako bi zrna kafe mogla biti naručena iz Paname u Australiju.

Naime, ona se uzgajaju i prže na obronku vulkana u Silla De Pando, koji se nalazi blizu granice Paname i Kostarike, na 1700 metara nadmorske visine. Vlasnik bara, Mitch Johnson, za Daily Mail je objasnio posebnost kafe, te objasnio i sam proces izrade, odnosno posluživanja. ”Većina ljudi kad je popiju kaže da im je prvi utisak da je više poput čaja nego kafe.

Kafe ima ocjenu preko 90 prema Specialty Coffee Association, što je čini jednom od najbolje ocijenjenih u svijetu. Svaka kafa koja dobije ocjenu iznad 80 od kvalificiranih ocjenjivača smatra se specijalitetom”, rekao je Johnson. Dodao je i da se kafa poslužuje kao preljev, a ne kroz aparat za espresso, što znači kako je potrebno prethodno navlažiti filter za kafu i koristiti vodu zagrijanu na tačno 94 stepeni. Voda se potom lagano prelijeva preko kafe u tačno određenim vremenskim intervalima da se ne pokvari okus. Tek nakon ovog dugotrajnog procesa kafa se prosljeđuje kupcu. U svakom slučaju, bilo bi zanimljivo probati ovu kafu, ali za nju bi trebalo biti nogometna zvijezda, moćni poduzetnik ili dobitnik glavnog zgoditka na lutriji. Tako da, vjerovat ćemo na riječ

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments