VIDEO: Amerikanac Mike se iz kome probudio kao Johan i govori samo švedski

3 min. za čitanje

361715_svedjanin-01_fPrema pisanju lokalnog list “Desert spring”, Boutright je u februaru pronađen bez svijesti u motelu u Palm Springsu, a policija koju su vlasnici motele pozvali prebacila ga je u Pustinjski regionalni medicinski centar.

U bolnici su konstatovali da je u grad najverovatnije došao zbog teniskog turnira, jer je sa sobom imao odgovarajuću sportsku opremu, kao i pasoš, kalifornijsku ličnu kartu, karticu socijalnog osiguranja i medicinsku karticu za veterane, pomoću kojih je utvrđen njegov identitet.

U martu su ljekari konstatovali da ima prolaznu globalnu amneziju, stanje izazvano psihičkom ili emotivnom traumom, koje može da potraje po nekoliko mjeseci. Ovo stanje karakterišu gubitak pamćenja, iznenadna i neplanirana putovanja, a ponekad i usvajanje novog identiteta.

Medicinsko osoblje i socijalni radnici nisu uspjeli da pronađu njegove najbliže rođake, a još uvijek se tačno ne zna ni odakle je, jer mu u identifikacionim dokumentima piše da je rođen na Floridi, dok ga fotografije iz mlađih dana prikazuju u Švedskoj.

Švedski podaci pokazuju da je Boutright tamo živio između 1981. i 2003, a nekoliko Šveđana je u utorak izjavilo da su ga upoznali kao Amerikanca koji se interesuje za istoriju srednjeg vijeka i košarku.

Olof Sahlin, koji ga je 1985. upoznao zahvaljujući zajedničkom intersovanju za istoriju srednjeg vijeka, opisuje ga kao “simpatičnog i telentovanog, možda pomalo rezervisanog”. Sahalin kaže da ne zna kako je Boutright u Švedskoj zarađivao za život, osim što je kraće vrijeme bio personalni asistent u Građevinskom sektoru.

Ne sjeća se sina i dvije supruge

– Boutright se ne sjeća svog sina i dvije bivše supruge, a također ne zna ni kako da promjeni novac, da koristi javni prevoz, da potraži privremeni smještaj kao što su hoteli ili skloništa za beskućnike – ispričala je za medije Lisa Hunt, koja mu je dodjeljena kao socijalna radnica.

Nama nikakvih prihoda ni osiguranja, što dodatno komplikuje njegovo liječenje u bolnici. Ima veoma malo novca kojem može da pristupi, samo 180 dolara, a raspolaže i sa nekoliko bankarskih računa u Kini, ali može da pristupi samo jednom od njih, na kom je 7 dolara. Osim amnezije, zdravlje mu je dobro, a ljekari razmišljaju kako bi moglo da se obezbjedi da nakon izlaska iz bolnice ne ostane na ulici.

Samog Boutrighta trenutno podjednako muči neizvjesnost u pogledu prošlosti i budućnosti.

– To me ponekad stvarno rastuži, a ponekad pobjesnim. Zbog čitave te situacije, zato što nikoga ne znam, nikoga ne prepoznajem – kaže on.

(SodaLIVE.ba/Blic)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments