fbpx

Umro Džon Lord

1 min. za čitanje

Kako su objavile svjetske novinske agencije , proslavljeni muzičar je posljednje časove života proveo u krugu najuže familije u jednoj londonskoj klinici . Uzrok smrti je bila plućna embolija .

Džon Lord je rođen 9 . juna 1941. godine u engleskom gradu Ličesteru (Liecester).

Prva muzička iskustva sticao je muzicirajući na porodičnom klaviru . Početkom šezdesetih godina svirao je u džez(Jazzz)-lokalima . Prvi muzički sastav u kojem je svirao , bio je bend sjajnog saksofoniste Bila Estona (Bill Ashton). Veliku svjetsku karijeru je započeo 1968 . u hard-rock bendu“Dip parpl“( Deep Purple).

Kasne šezdeseet i rane sedamdesete su donijele svjetske mega – hitove kao što su „Highway Star“ ,“Child in Time” te , neprevaziđeni ,“Smoke on the Water” koji je postao obavezno muzičko štivo generacijama rock-gitarista koji su tek činili prve korake u svijetu rock-muzike.

Bio je jedan od pionira – muzičara koji je uspiješno kombinovao rock sa elementima klasične muzike. 19. septembra 2002 . odsvirao je posljednji koncert sa “Deep Purple “ u engleskom gradu Ipsviču (Ipswich). „Deep Purple” i John Lord su obilježili jedno vrijeme . Vrijeme generacija “pedest i neke”. Vrijeme kada je hard-rock i na ovim prostorima svojom žestinom osvajao mlade.

Milenko Blagojević

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments