Svečano otvorene Zimske paraolimpijske igre

3 min. za čitanje

Uz sudjelovanje 5.000 pjevača, plesača, akrobata i sportaša, na stadionu BC Place u Vancouveru pred oko 55.000 gledalaca svečano su otvorene 10. zimske paraolimpijske igre. Na Igrama nastupa više od 600 sportaša iz 44 zemalje. Igre je otvorila generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean, koju su na stadionu okružile stotine djece u zelenim, plavim i bijelim odorama formirajući nacionalni simbol Kanade – javorov list, na istome pokrivenom stadionu na kojem su svečano otvorene i zatvorene Zimske olimpijske igre.

Bosna i Hercegovina prvi put u istoriji Zimskih paraolimpijskih igara ima svog predstavnika – alpskog skijaša Nijaza Memića. Tridesetpetogodišnji Sarajlija takmičit će se u veleslalomu, koji je na programu 18. marta, te dva dana kasnije u slalomu. Na jubilarnoj desetoj izvedbi Zimskih paraolimpijskih igara biće podijeljena 64 kompleta medalja u šest sportova – alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju, curlingu na točkovima i sjedećem hokeju. Američki sprinter Aimee Mullins i kanadski sportaš u invalidskim kolicima Chantal Petitclerc ispričali su priču o paraolimpijskom pokretu na engleskom i francuskom jeziku, a povijesne fotografije s prijašnjih igara projicirane su na balone vezane na kolica. “Sport je naš zajednički jezik i zato što toliko ljudi u svijetu živi u ratnoj opasnosti, naša poruka mira kroz sport nikada nije bila važnija”, izjavio je izvršni direktor organizacijskog odbora John Furlong u pozdravnom govoru.

Narednik kanadske vojske Mike Trauner, koji je izgubio obje noge u bombaškom napadu u Afganistanu i ne može se služiti desnom rukom, podigao je zastavu Međunarodnog paraolimpijskog komiteta. Roditelji pokojnoga trkača kojemu je amputirana noga Terryja Foxa, Betty i Rolly Fox, donijeli su paraolimpijski plamen na stadion na vrhuncu svečanosti. Zach Beaumont, 15-godišnjak iz Tsawwassena u Britanskoj Kolumbiji, upalio je baklju na stadionu, uz koju su se simultano upalile i paraolimpijske baklje u Convention Centru u Vancouveru i Whistleru, gdje će se održati velik dio takmičenja. Ceremonija zatvaranja održat će se 21. marta u Whistleru.

Prve ljetne Paraolimpijske igre održane su u Rimu 1960., a prve Zimske paraolimpijske igre 1976. u Ornskildsviku u Švedskoj. Održavanje paraolimpijskih igara na istome mjestu gdje i olimpijske igre počelo je 1988. u Seulu (ljetne) i u Albertvilleu u Francuskoj (zimske) 1992.godine.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner