Šta mislite koji insekt grize najjače?

2 min. za čitanje

Isolated honeybee 01Njegova skala varira od nula do četiri, gdje je jedba minimalna reakcija na ugriz, a četiri najgora bol koja se može zamisliti.

Smith je objasnio kako ugriz jačine jedan izaziva oštar bol, ali ne toliki da biste ispustili piće iz ruke. Ugriz jačine četiri opisao je kao udar 20 hiljada volti.

“Ne samo da biste ispustili piće, već bi vas natjerao da ga bacite preko sobe”, rekao je Smith i dodao da “mrav metak ima najsnažniji ugriz s kojim se susreo.

“Takav ugriz vas natjera da legnete i želite da umrete. Samo vrištite od bola i agonije. Za razliku od njega, ugriz vatrenog mrava je mnogo manje bolan. Oni imaju oštar i probadajući ugriz. Prva reakcija je da se počešete i otjerate bol. To je sve što vam se može desiti”, kaže Smith.

Prema njegovoj skali, vatreni mrav ima najmanje bolan ugriz, dok su pčele i bumbari ocjenjeni sa dva. “Ose ratnice”, “metak mravi” i “soko tarantule” ocjenjeni su sa četiri. Smitha je do sada ugrizlo više od 150 različitih insekata dok je putovao svijetom, ali on tvrdi da ga to uopšte ne brine, budući da njihovi ugrizi nemaju trajan uticaj.

Top 10 najbolnijih

Vatreni mrav – 1 (bol traje dva do četiri minuta)
Pčela – 2 (bol traje do 10 minuta)
Bumbar – 2 (bol traje do pet minuta)
Evropska osa – 2 (bol traje četiri do 10 minuta)
Plišani mrav – 3 (bol traje do pola sata)
Mrav žetelac – 3 (bol traje od jednog do osam sati)
Papirna osa – 3 (bol traje pet do 15 minuta)
Osa ratnica – 4 (bol traje do 2 sata)
Tarantula soko – 4 (bol traje do tri minuta)
Mrav metak – 4 (bol traje 12 do 24 sata)

(SodaLIVE.ba/B92)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kako li je ovog istrazivaca pcela ili osa mogla da ugrize???

Nemožemo uzeti te podatke kao ćinjenicu jer živimo na sasvim drugaćijim kontinentima…to istraživanje može da predstavlja neku vrijednost za određeno mjesto,međutim za drugo mjesto to uopšte nemora da znaći činjenično stanje tako da…..

Gluposti,blago ovome kad nema pametnija posla a toliko drugih problema..