Preko noći nestalo jezero u Čileu

25. Jula 2009.
2 min. za čitanje

nestalojezeroGlacijalno jezero na jugu Čilea misteriozno je nestalo  i iza sebe ostavilo tek suhi krater.

Čuvari parka u Magellanovoj provinciji, divljini udaljenoj preko 1900 km od glavnog grada Santiaga, bili su začuđeni kada su otkrili da je  jezero preko noći nestalo.Jezero je  bilo  površine 101,200 kvadratnih metara i dubine do 30 m.

“Naveče  smo patrolirali područjem i sve je bilo normalno. Kada sutradan krenuli u novi obilazak  ostali smo začuđeni činjenicom da je jezero potpuno nestalo,” prošle je sedmice izjavio Juan Jose Romero, regionalni direktor čileanskog Nacionalnog šumarskog udruženja (National Forestry Corporation).

“Jedino što smo pronašli bili su komadi leda na isušenom koritu i ogromna pukotina. Ovdje se ne radi o malom jezeru, već o razmjerno velikom.Niko ne zna što se dogodilo.
“Također, vodostaj 40 metara široke rijeke koja je tekla od jezera do 8 km udaljenog Tihog oceana toliko je pao da se ona sada može pregaziti, javlja Guardian.Glavni sumnjivac ovaj put nije globalno zatopljenje niti neka druga klimatska promjena. Tim geologa i drugih znanstvenika koji proučavaju fenomen razmatraju mogućnost da je potres uzrokovao napuklinu u koritu jezera kroz koju je voda istekla.
Moguće je da je podrhtavanje tla zaslužno za nestanak jezera. U Čileu ih zabilježe na hiljade svake godine, a jedno veće primijećeno je u aprilu, te se nagađa kako bi ono moglo biti glavni uzrok nestanka.Jezero se punilo uglavnom vodom koja se topila s ledenjaka, a nalazilo se na toliko zabačenom mjestu da nikad nije dobilo ime, te čak nije zabilježeno na nekim kartama.

Inače Magellanova provincija smatra se krajem svijeta, budući da je jedna od najjužnijih nastanjenih tačaka na Zemlji.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments