Ollie Rehn: Teška su vremena za BiH

25. Jula 2009.
3 min. za čitanje

olirenEvropski komesar za proširenje Oli Ren (Ollie Rehn) juče se zbog iznenadne bolesti nije mogao obratiti zastupnicima i delegatima Parlamenta BiH, ali im je uputio pismo u kojem izražava žaljenje zbog toga, kao i tekst govora koji im je trebao usmeno prezentirati.Ren je poručio da se nada kako će odmah nakon ljetne pauze biti u mogućnosti da dođe u Sarajevo i obrati se članovima Parlamenta.

“Teška su vremena za BiH. Ekonomija je pogođena i običan narod se bori da sastavi kraj s krajem. Sjenka bola još je nad nama nakon još jedne komemoracije žrtvama Srebrenice. Shvatam i da su mnogi razočarani da BiH nije uspjela izboriti liberalizaciju viznog režima u prvom krugu jer nije ispunila evropske standarde”, navodi se na početku Renovog govora.
Evropski komesar ipak je prenio poruku ohrabrenja i istaknuo kako BiH može dobiti bezvizni režim za svoje građane i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“EU želi da svi stanovnici zapadnog Balkana putuju slobodno u Evropu. Postavili smo iste ciljeve za liberalizaciju viznog režima za svaku od zemlja kojih se to pitanje tiče i niko nije dobio kratice i poseban tretman. Nakon sporog starta u ispunjavanju uslova postavljenih u Mapi puta, BiH je načinila nedavno dobar napredak”, naveo je Ren.

Naglasio je da dodjeljivanje mogućnosti slobodnog putovanja bez viza nije stvar jednostavnih političkih odluka u EU niti o tome ko to moralno zaslužuje.

“Šengen područje je zajednički prostor slobodnog kretanja za ljude iz 28 zemalja. Da bi se osiguralo da nema zloupotreba najveći standardi moraju biti primijenjeni, posebno kada je riječ o našim eksternim granicama”, poručio je Ren i dodao da BiH, prije svega, mora uvesti biometrijske pasoše i preduzeti mjere zaštite protiv prevare i korupcije.Također, ukazao je na to BiH mora pojačati borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, te poboljšati kontrolu granica.Evropski komesar osvrnuo se i na zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), naglasivši da je to pitanje političke zrelosti.

“Ne postoji način da se kvazi-protektorat pridruži EU, niti će se aplikacija za članstvo EU razmatrati dok god je OHR aktivan. Zemlja sa visokim predstavnikom ne može postati zemlja kandidat EU”, naglasio je Ren.

Poručio je i da ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a, niti za apliciranje za EU članstvo, “ali su neophodan dio pristupnog procesa EU, jer BiH se sa sadašnjim Ustavom neće moći pridružiti Uniji”.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments