Požari i borbe s pljačkašima

2. Marta 2010.
2 min. za čitanje

Čileanski vatrogasci muku muče s gašenjem požara koji je izbio u središtu grada Concepciona, a samo nekoliko sati prije toga, opljačkali su ga očajni građani u potrazi za osnovnim namirnicama.

Uzrok požara nije poznat, a stanovnici Concepciona su, zbog nedostatka namirnica uzrokovanih razornim potresom, u stotinama provalili u supermarket i potpuno ga opustošili. Policija se ubrzo pojavila kako bi potjerala građane iz supermarketa, no potom je izbio požar, koji je ubrzo zaprijetio i okolnim zgradama, prenosi agencija AP.

Da zlo bude veće, vatrogasce su napali i pljačkaši, pokušavši im oteti vodu i gorivo. Kako je haos zavladao ulicama čileanskih gradova pogođenih potresom, tamošnja Vlada naredila je izlazak 7.000 vojnika na ulice, kako bi se očuvao javni red i mir. Strani mediji prenose i izvještaje o sporadičnim provalama u privatne rezidencije te kako gradski kvartovi organiziraju kontrolne tačke i čak osvetničke grupe.

Concepcion je drugi po veličini grad u Čileu te je bio najbliže izvoru potresa. Nalazi se 500 kilometara od glavnog grada Santiaga i ima 670.000 stanovnika. Mnogi građani ulazak vojske u grad pozdravili su pljeskom i uz uzdahe olakšanja. Čileanska predsjednica Bachelet izjavila je kako su “pljačka i kriminal neprihvatljivi”.

Čile je u subotu pogodio razoran potres jačine 8,8 stepeni Richtera te uzrokovao brojne ljudske žrtve, kao i ogromnu materijalnu štetu.

(FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments