Siledžijski odnos Srbije prema BiH

2. Marta 2010.
2 min. za čitanje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da hapšenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića ima političku pozadinu kojom se pokazuje “siledžijski odnos Srbije prema BiH”.

“Taman kada smo se potrudili da popravimo odnose sa Beogradom i progutamo mnoge gorke pilule na tom putu, onda Beograd načini takav potez da se odnosi vrate daleko unazad”, rekao je Komšić gostujući na Federalnoj TV.

On je istakao da Beograd na ovaj način pokazuje svoj odnos prema BiH, a da slučaj Ganića podsjeća na slučaj Ilije Jurišića. Jurišić je u Beogradu osuđen zbog napada na konvoj JNA u Tuzli maja 1992. godine kada je ubijen najmanje 51 vojnik, dok je najmanje 50 ranjeno.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da je predmet “Dobrovoljačka ulica” u nadležnosti BiH, te da Srbija nema nikakve veze sa tim predmetom.

On je podsjetio da su u petak, 26. februara, Srbija i BiH potpisale izmijenjeni ugovor o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima i da je Bih nadležna za predmet “Dobrovoljačka ulica”.

Silajdžić je napomenuo da je ekipa stručnjaka iz njegovog kabineta otišla u London kao bi pomogla Ejupu Ganiću.

 U međuvremenu, Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potvrdio je za BHT 1 da je Ejupu Ganiću određen pritvor u Londonu do 29. marta.

Ganić je saslušan pred sucem Osnovnog suda koji će odlučiti o daljnjem postupku.

(SodaLIVE.ba / Agencije)

Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

cisti dokaz da vlasima se vjerovati nemoze
( cast izuzecima , koji se na prste izbrojati mogu ) , cuj potpisivali sporazum i bla bla , pa sa njima ni preko telefona razgovarati netreba neka se gone u tri p…. materine.

Zar nekad srbi nisu imali siledzijski odnos prema BiH?

Ako je neko slusao ministra vanjskih poslova i njegovu recenicu citiram “objavicemo svima diplomatski rat zbog kosova”sve ce vam biti jasno.Eto objavili su ali prvo su udarili na bosnu  i to sa debelim razlogom.Bosna je pravi domino efekat,srbija ovim hapsenjem zeli da destabilizuje balkan ne koristeci vojsku.Nemozemo mi kriviti nasu vladu dobro znamo da je sastavljena od tri naroda i nikada srbi nece podrzati neko hapsenje  srbina sto bi trebalo uzvratiti kontra mjerom…

Smijesno mi sto sam cuo veceras od nasih vlasti. BIH ce traziti izrucenje E.Ganica.pa jel moguce da se trazi izrucenje svog građanina.Nek mu je bog na pomoci,ovi nasi mu nece a i nemogu pomoc.

Zeljko Komsic kraaaaaalj covjek , ovako bosna treba …