Vlada neće dozvoliti smanjenje penzija

0 662

Federalno Ministarstvo finansija bi do 5. januara trebalo uplatiti nedostajućih sedam miliona KM za isplatu beneficiranih penzija u FBiH, kazao je  federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević. Prije sedam dana uputio sam Ministarstvu financija zahtjev za izdvajanje sedam miliona KM iz proračuna koji nedostaju za isplatu mirovina za 12. mjesec ove godine. Prije otprilike mjesec dana u dogovoru sa menadžmentom Zavoda MIO tražio sam da Vlada odobri 21 milion KM potrebnih do kraja godine. Tad je odobreno 14 miliona i rečeno je da će ostatak biti osiguran naknadno, kazao je Jelečević. Izjavu predsjednika Saveza penzionera FBiH o tome da će penzije u FBiH u narednoj godini biti smanjene za 20 posto zato što u budžetu za 2010. nisu osigurana sredstva za isplatu starog duga prema Zavodu PIO, Jelečević je nazvao proizvoljnom:

– Nema šanse da mirovine budu smanjene za 20 posto. To su populističke izjave pojedinih predstavnika penzionerskih udruga namijenjene za dnevnu upotrebu. U budžetu FBiH za narednu godinu predviđeno je 77 miliona KM za subvencioniranje beneficiranih penzija i otplatu starog duga. Po riječima resornog ministra, plan je da se Zavodu mjesečno uplaćuje sedam miliona za beneficirane penzije te još tri do tri i pol miliona KM na ime starog duga. – Nara no, to nije dovoljno, jer procjena je da bi Vlada trebala MIO-u do kraja naredne godine po tom osnovu platiti preko 312 miliona KM. Stoga ću na narednoj sjednici Vlade predložiti formiranje mješovite radne grupe, koju će činiti po dva predstavnika ministarstava rada i socijalne politike i financija i Zavoda MIO s ciljem utvrđivanja stvarnog duga.

Komisija bi taj posao mogla završiti u roku 15-ak dana i izvještaj prezentirati Vladi koja će potom odlučiti o načinu izmirenja duga i izvorima finansiranja, kazao je Jelečević. On je naglasio da u federalnom budćetu nema sredstava da se isplati kompletan dug prema PIO-u, te da će se izvori morati tražiti van budžetskih okvira. Prema Jelečevićevom mišljenju, jedan od tih izvora bi moglo biti kreditno zaduženje kod Svjetske banke. – FBiH mora što prije usvojiti zakon o beneficiranim penzija ma kojim će zaustaviti trend generiranja novih obveza po ovom osnovu i opterećivanja kase Zavoda PIO,kazao je Jelečević.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x