fbpx

Vijeće sigurnosti UN-a danas će raspravljati o Bosni i Hercegovini

2 min. za čitanje

Za danas, 30. april, zakazana je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se govoriti o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Ranije je ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, saopćio da je Rusija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o BiH, koja je zakazana za 30. april, te da će se na njoj obratiti članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović.

“Očekivali su da ćemo da negiramo zločin, umjesto toga išli smo proceduralno, naveli smo da je prekršen član 12 Povelje UN-a, da nema koncenzusa u BiH i u zemljama regiona”, rekao je Dačić.

“Ne samo da nije bilo koncenzusa u svijetu, regionu i BiH, nego niko nije ni obavijestio Srbiju da se (prijedlog rezolucije) sprema i to je razlog što je naišao za takav prijem kod nekih članica UN-a”, naveo je on.

Istovremeno, prema nezvaničnim informacijama, Amerikanci su uputili zahtjev Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da se na sjednici danas, 30. aprila, obrati i Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Na stranici Vijeća sigurnosti tek stoji da će se danas, 30. aprila, u 16 sati po tamošnjem vremenu (22h po našem, op.pr.), održati sjednica o “situaciji u Bosni i Hercegovini”.

S druge strane, vrlo je zanimljivo da su Amerikanci uputili zahtjev da se obrati i visoki predstavnik Evropske unije u našoj zemlji Christian Schmidt, kojeg SAD priznaju, a Rusija ne.

Ruska misija traži, u slučaju da visoki predstavnik ne želi da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti, da to bude na osnovu člana 39. Pravila o radu VS Ujedinjenih nacija u ličnom svojstvu, jer “kao visoki predstavnik nije potvrđen u ovom tijelu i oni ga u skladu s tim ne priznaju kao visokog predstavnika”.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments