Udruženje BH novinari: Osuda napada na novinarku Jasminu Šarac iz Tuzle u Gornjoj Maoči

4 min. za čitanje

Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima zatražila je od direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića, kao osobe koja je vodila akciju u Gornjoj Maoči, da iskoristi svoje ovlasti i utvrdi sve okolnosti napada na novinarku Jasminu Šarac, dopisnicu Nezavisnih novina iz Tuzle, koji se desio u tom selu, te otkrije identitet napadača i poduzme odgovarajuće mjere.
U pismu upućenom Miletiću, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinara izražava najoštriji protest zbog ovog napada, koji se, kako navode, dogodio u prisustvu velikog broja policajaca – sudionika policijske akcije.

Prema informacijama ovih organizacija, nepoznati pripadnik vehabijske zajednice novinarki Jasmini Šarac je razbio fotoaparat, prijetio joj i pokušao uvući u njegov automobil.Zahvaljujući reakciji okupljenih kolega novinara zaustavljen je ovaj napad i izbjegnute tragičnije posljedice, navode u pismu BH novinari i Linija za pomoć novinarima.

-S obzirom da su na mjestu događaja bili prisutni brojni pripadnici policije, začuđujuća je činjenica da je uopće moglo doći do ovog incidenta i do pokušaja onemogućavanja novinarke Šarac u obavljanju novinarskog zadatka, dodaje se u pismu.

Udruženje i Linija za pomoć novinarima podsjećaju na “OSCE upute policiji u radu sa novinarima“, u kojima se naglašava potreba da policija pomogne i zaštiti novinare tokom obavljanja novinarskih zadataka ukoliko su izloženi napadima ili neugodnostima.U tom Uputstvu se naglašava i da policija treba posebno paziti da istraži sve činjenice, bilo stvarne ili potencijalne o nasilju, zastrašivanju ili napastvovanju osoblja zaposlenog u mediju ili ukoliko je riječ o uništavanju opreme u mediju.Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima očekuje od Miletića da ih informira kakve je mjere policija poduzela u ovom slučaju i da li je pružila potrebnu zaštitu novinarki Šarac.

Udruženje BH novinari
———————————–
Rasadnik vehabizma

piše: Jasmina Šarac

Ujedinjene policijske strukture u BiH prekjučer su u vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči kod Brčkog izvele najobimniju postdejtonsku akciju pod nazivom “Svjetlost”, koja je rezultirala hapšenjem sedam vehabija, osumnjičenih za ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, napad na ustavni poredak države i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje.Godinama unatrag Gornja Maoča je označavana kao jedan od “rasadnika” vehabizma, u kojem ne važe zakoni BiH, već islamska pravila, ali su domaći i strani zvaničnici javnost umirivali kako je sve pod kontrolom i nema nikakve opasnosti.

Velika količina oduzetog naoružanja, informatička oprema, te posebna sredstva veze koja su vehabije koristile u međusobnoj komunikaciji, dokaz su da u ovom selu nije bilo sve po zakonu.Na spisku sumnjivaca za kojima su tragali je bio 31 vehabija, a u selu je međutim zatečeno samo sedam sa tog spiska.

Uspjeh akcije je i sama činjenica da je bila dobro uvezana na svim nivoima policijskih struktura, te da niko nije povrijeđen. Sjenu na uspjeh, ipak, baca napad vehabija na grupu novinara koja se, nakon završetka akcije, zaputila u Gornju Maoču da čuju i riječ mještana. Ratoborne vehabije, za koje je policija procijenila da nisu opasni za državnu bezbjednost i suživot, i ostavile ih na slobodi, silu su demonstrirale nad novinarima, koje su opkolili, verbalno i fizički napali.

Niti jedna policijska patrola nije bila u blizini, a bez telefonskog signala novinari su bili na (ne)milosti vehabijama. Demonstracija sile vehabija, koji su podsjećali na ranjene zvijeri, nakon okončanja policijske akcije pokazuje da ih i dalje treba držati pod budnim okom i da “Svjetlost” ne treba potpuno ugasiti.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

pozdravljam akciju policije,osuđujem napad na novinarku koja je pokušavala da izvijesti o stvarnoj situaciji i stanju u tom mjestu,ali isto tako tražim od istih novinara i pomenute novinarke da snime okupljanja i ponašanje na tim skupovima četničkog ravnogorskog pokreta koji isto tako širi međunacionalnu i vjersku mržnju a svake godine se okupljaju širom bih i to novinari znaju ali šute.

adbanner