U TK 17 novooboljelih od gripe A (H1N1)

1 min. za čitanje

grip-svin21Na području TK brzim testom potvrđeno je 17 novooboljelih. Na području Tuzlanskog do sada je evidentirano ukupno 17 oboljelih osoba. Kako je istakla dr. Nermina Mehinović, predsjednica kantonalnog mobilnog tima za pripravnost u slučaju pandemije gripe A (H1N1), od srijede pa do danas potvrđeno je još 17 novooboljelih.

Na infektivnoj klinici leži trenutno 11 pacijenata, 4 pacijenta su na medikamentnoj terapiji dok su ostali na ambulantnom tretmanu. I dok broj oboljelih u TK raste, u Goraždu bilježimo jedan smrtni slučaj dok je još jedan potvrđen jutros u Sarajevu. Ipak, kako tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo TK razloga za paniku nema jer je nivo smrtnosti od nove gripe isti kao i kod sezonske.

Kako nezvanično saznajemo, i u lukavačkom Domu zdravlja bilo je slučajeva gdje je nakon testiranja pojedinih osoba otkrivena nova gripa što znači da od ove gripe ima oboljelih i na našoj općini. Samo je pitanje, zašto iz Doma zdravlja javljaju da oboljelih od ovog tipa gripe na našoj općini još nema?

(SodaLIVE.ba/RTV Slon/FENA)

Podijeli ovaj članak
3 komentara