Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji ukinute vize, BiH je na redu slijedeće godine

30. Novembra 2009.
2 min. za čitanje

euzastavaGrađanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra neće biti potrebne vize za EU, odlučilo je danas Vijeće ministara EU. “Pozdravljam ovu odluku koja predstavlja vrlo važnu etapu u procesu približavanja ovih država”, izjavio je francuski ministar za imigraciju Eric Besson na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara EU. Ova odluka odnosiće se na građane Srbije, osim žitelja sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, kao i Crne Gore i Makedonije, koji imaju biometrijske pasoše, a koji će u turističke ili slične svrhe moći bez viza da borave u zemaljama “šengenskog prostora” EU najduže tri mjeseca, tokom svakih pola godine.Srbija, Crna Gora i Makedonija ispunile su uslove, kojim je traženo uvođenje biometrijskih pasoša, pojačana kontrola granica i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.Vijeće minstara EU ocijenilo je da BiH i Albanija nisu učinile dovoljan napredak, posebno kada je riječ o zahtjevu Brisela za uvođenje biometrijskih pasoša.

Brisel je najavio mogućnost ukidanja viza za BiH i Albaniju sredinom naredne godine ukoliko do tada budu učinjene neophodne reforme.Odluka o ukidanju viza u EU sa pažnjom je očekivana u Beogradu zbog najava Holandije da će blokirati procesa integracije Srbije ka EU zbog nepotpune saradnje sa Haškim sudom, odnosno činjenice da su Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi.Državljani Srbije, Crne Gore i Makedonije biće izuzeti od obaveze vađenja viza, ali neće imati prava na rad u zemljama EU.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Koliko jos dugo treba da trpimo nerad i javasluk trenutno vladajuce politicke garniture. Njima je izgleda sve tesko i komplikovano osim da se po medijima svaki dan bjesomucno prepucavaju. Nekada je BiH bila ispred Srbije, a sada Srbija koja je do prije koju godinu bila na crnoj listi je bliza EU nego BiH. Gledam sinoc Tadica kako tecno prica Engleski i daje izjave za BBC. Nama takode trebaju pro-evropski politicari, a ne bivsi komunjare ili dzamijski/crkveni misevi koji zele da ostanemo tu gdje smo. Nacionalnim politicki oligarhijama nije u interesu da se drzava uredi i priblizi EU jer ce tada nacionalni odnosi koliko toliko biti uredeni pa samim tim nacionalne partije gube vaznost i biracko tijelo. Konstantno podgrijavanje svih vrsta nacionalnih sukoba dolazi iz njihove kuhinje.

Zar stvarno mislite da je to zbog neispunjanja obaveza?
BiH i Albanija?
Imate li predstave kakva je situacija u Makedoniji?

Makedonija vec vise od godine dana ima biometrijske pasose sto je jedan od osnovnih uslova, takode su i ostale uslove ispunili koji su vezani za ustroj policije itd. Najlakse se sakrivati iza toga da smo muslimani i sazaljevati sami sebe. Treba cinjenicama pogledati u oci a toga se neki izglead najvise boje….

HAJD says:
01/12/2009 at 05:53

“Koliko jos dugo treba da trpimo nerad i javasluk trenutno vladajuce politicke garniture. Njima je izgleda sve….”

Potpisujem…

Zasto bi se oni trudili da nas “odvedu” u EU, kada to NJIMA ne odgovara. Malo mi je krivo zbog jedne od te 3 drzave sto ode ispred nas, ali eto, valjda tako treba..
Znaju nasi političari strane jezike :)) (povrsno poznavanje Ruskog jezika) :((((

Putuj Evropo…

ma nas narod je glup i nepismen sto ih je izabro a sto je najgore opet ce ih izabrat sledece godine.sto? pa zato sto ce nam ukinut vize tacno pred izbore i onda ce lopovi rec eto ukinuli smo vam vize,a nas glupi i nepismeni narod ce ponovo njima dat glas
mogli su i nama ukinuti i prije ali nece bagra sa vrha jer ceka izbore 2010

Politicari su smece ali pogledajte malo da se od jenog dijela BiH pravi GETO za bosanske Muslimane..Ni jedna strana nije zlatna ali ko ce se dogovoriti sa Dodikom.?Svi su uvijek protiv zajednistva(mislim na sve 3 strane) a pucace samo po Muslimanima -bosnjacima jer kao sto nam je poznato bosanski Katolici (Hrvati)imaju pasose..Bez obzira sto smo isli u iste skole,odrastali u istim gradovima,druzili i druzimo se zajedno,zivimo vrata do vrata..Sve te povlastice sleduju i bosanske Pravoslavce(Srbe) a nama kao sto kazem GETO.Imate pravo da samarate ovaj moj komentar koliko god vam je volja ali ja sam takvog misljenja.Pozdrav u najljepsi grad na svijetu i budite ponosni na sebe jer danas je najteze biti Bosanac.Otpor stoko,otpor..

u potpunosti se slazem sa zadnja dva komentara