U BiH u februaru dolaze dvije misije evropskih eksperata

6. Januara 2010.
2 min. za čitanje

U BiH će u februaru doputovati dvije misije eksperata Evropske komisije (EC) koji će izvršili uvid u ispunjavanje uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i ukoliko njihovi izvještaji budu pozitivni EC može dati preporuku za ukidanje viza BiH, rečeno je Feni u Delegaciji EU u BiH. Druga ekspertska misija EC za pitanja iz bloka II Mape puta doputovat će u našu zemlju u drugoj sedmici februara i izvršit će analizu ispunjenosti uvjeta u oblasti ilegalnih migracija. Treća misija za blok II doputovat će u trećoj sedmici februara i bit će fokusirana na pitanja javnog reda i sigurnosti, što uključuju prevenciju i borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma. U Delegaciji EU u BiH ističu da je dosta toga urađeno u ispunjavanju zahtjeva iz Mape puta, ali nisu mogli precizirati kada će građanima naše zemlje biti ukinute vize.

Preporuka EC o ukidanju viznog režima moguća je, kako ističu, ukoliko izvještaji ekspertskih misija budu pozitivni. Najčešće spominjanji datum o mogućem ukidanju viza BiH je juli ove godine. Konačan izvještaj prve misije eksperata o ispunjenosti uvjeta za liberalizaciju viznog režima iz bloka 1, koja je boravila u BiH od 7. do 10. decembra prošle godine, očekuje se da uskoro bude objavljen. Ova misija se bavila funkcioniranjem sistema izdavanja biometrijskih pasoša i sigurnosti dokumenata. Stručnjaci su tokom boravka u BiH obišli MUP-ove i matične urede nadležne za izdavanje identifikacionih dokumenata. Cilj je bio da se neposredno na terenu uvjere da li službenici nadležni za izdavanje dokumenata svoje obaveze vrše u skladu sa zakonom, te da li postoje određene procedure i propisi i da li ih i kako službenici primjenjuju prilikom izdavanja dokumenata.

(SodaLIVE.ba/Fena)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

super , mogli su svratiti i kod mene na panjik da popijemo po jednu rakijicu , bas sam u februaru planiro pariti jednu rasnu zdrijebicu pa mozda ih i to bude zanimalo , ajd zivjeli..

wahaha , eh tad ce bit nedostatak nacije , svi ce otic iz bh