U BiH siromašno svako peto domaćinstvo

21. Decembra 2009.
1 min. za čitanje

Posljednji podaci Razvojnog programa Ujedinjenih nacija pokazuju da, uprkos stabilnom ekonomskom rastu tokom protekle decenije, gotovo jedno od pet domaćinstava u BiH živi ispod granice siromaštva.

“Istiniti podaci, bez ikakvog ‘kriziranja’, glase da oko 48 posto stanovništva u BiH živi u zoni siromaštva, dok je 18 posto ispod linije koja označava kritično siromaštvo. Takve procjene su dale sve relevantne institucije koje se bave statistikom”, rekao je sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH Mesud Lakota.

On je naveo da u BiH 50 posto penzionera prima mjesečno svega 320 KM, te da je u BiH oko pola miliona nezaposlenih, što je dovoljno relevantan dokaz da je javna kuhinja u svakom gradu prijeko potrebna. Prema njegovim riječima, ima i onih kojima je potreban besplatan obrok, ali zbog ponosa, emocija i stida, ne mogu skupiti hrabrosti, odnosno “padati tako nisko” da traže milostinju.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Treba opet glasati za iste ove “narodne junake” koji slijepo vode narod u provaliju. Treba se i dalje svrstavati u nacionalne torove i bojati se “drugog i drugacijeg.” Treba glasati za “naseg” a protiv onog “njihovog.” Nije nas jos nitko dovoljno pokrao, dovoljno ozalostio, niti upropastio. Krivi smo sami jer smo ih izabrali i omogucili im da nam to rade. Zasto ne jos naredne cetiri godine pa da se makar upisemo u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda nasom kolektivnom retardiranoscu?!