U BiH se traga za još 27.734 nestalih osoba

22. Decembra 2009.
2 min. za čitanje

Posljednji podatak o broju nestalih osoba u BiH je 27.734 osobe, od toga je 17.500 osoba identificirano, predato porodicama i sahranjeno, kazao je Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe u BiH, javlja Fena.

Mašović je dodao da je do sada pronađeno od 20.500 do 21.000 osoba, ali da sve osobe nisu identificane, ili su njihovi posmrtni ostaci nekompletni pa porodice nisu htjele da ih preuzmu.

“To je opravdana nada, s obzirom na veliki broj sekundarnih i tercijalnih grobnica širom BiH u kojima bi se eventualno moglo pronaći još posmrtnih ostataka”, kazao je.

Prema ovim podacima Institut je dužan da pronađe još 6.000 do 7.000 osoba.

Ova činjenica mora se uzeti s rezervom, jer, kako je Mašović potcrtao, postoji veliki broj osoba koje su spaljenje i koje nikada neće biti pronađene, ili ako se pronađu bit će nemoguće utvrditi njihov identitet.

“Također, postoji i činjenica da je veliki broj osoba bačen u rijeke ili jezera, i njih će biti nemoguće pronaći. Tu se najviše misli na Višegrađane, Fočake i osobe koje su odvođene u Crnu Goru”, rekao je on.

Treba se imati na umu i da je sve manje osoba koje će reći gdje su grobnice, pojašnjava Mašović. Osobe koje su bili vozači bagera ili radnici uposleni na prebacivanju tijela, ili ih više nema ili su otišli iz BiH i ne žele odati strašnu tajnu koju kriju u sebi.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments