Sušić: Računam na Hasana Salihamidžića i Sašu Papca!?

6 min. za čitanje

Sutra je prvi radni dan Safeta Sušića. Istina “na «crno”, jer ugovor još uvjek nije potpisan, ali je legendarni Pape zasukao rukave. U Sarajevo će sa suprugom Almom stići u večernjim satima.  Safet je vješt za volanom, makar mu najteže pada slovenski dio (auto)puta. Ima loše iskustvo sa “fantjima iz Dežele”, koji su neumoljivi. Ne gledaju kroz prste svojim zvijezdama, još manje bh selektoru.

“Nije mi zbog kazne koju sam morao platiti, već što sam morao čekati satima sudiju za prekršaje”, prisjeća se Pape neugodnog iskustva na slovenskim drumovima.

Bh. selektor voli malo nagaziti papučicu, pa je nedavno u Parizu morao na “popravni” iz vozačkog ispita. Neka neka, i on je brojne bekove i stopere zavijao u crno svojim lažnjacima. Safet već uveliko priprema prve akcije.

“Utorak ću biti u Savezu. Nadam se da se sa ugovorom neće otezati, jer je svaki dan važan. Moram i ja znati svoj posao, upoznati ljude u Savezu…”

Nije izabrao saradnike, niti će praviti problem, ako mu iz Saveza ponude. Istina i on ima neke svoje ideje…

“Moram prvo razgovarati sa ljudima u Savezu, da vidim šta i koga mi predlažu. Rekao sam da neću praviti problem, mada ija imam neke zamisli, pa i konkretno trenera koji bi radio. Naravno ako bi se dogovorio sa ljudima iz Saveza. No, to je najmanji problem”.

Zamolio je administraciju Saveza da mu pripremi zapisnike sa svih utakmica, video kasete…

“Moram sve pogledati, proučiti, potom ću pratiti pojedine kandidate”.

Njemačka je prva Sušićeva “špijunska misija”, zatim Francuska…

“Namjeravam gledati Bayern i Hoffenheim, kako bih u jakoj utakmici vidio Salihovića i Ibiševića. Zatim idem gledati Wolfsburg, a u Francuskoj ću gledati Spahićev Montpellie protiv Lansa i Pjanićev Lyon krajem januara. Nisu sporne kvalitete ovih igrača, želim ih jednostavno upoznati bolje. U februaru idem na žrijeb, a u martu je termin za prijateljske utakmice. Do tada ću imati jasnu sliku o svim kandidatima”.

Samir Muratović je najavio oproštaj od reprezentacije, Saša Papac je bio “nedostupan” za Miroslava Blaževića. Safet je ponudio ekskluzivu.

“Niko ne smije odbijati poziv za reprezentaciju bez valjanog razloga. Razumijem ako je neko u poznim godinama, ali ni to ne smije biti opravdanje. I mene je Ivica Osim u 35 -toj godini vratio u reprezentaciju. Meni trebaju iskusniji. Računam za kvalifikacije i na Hasana Salihamidžića. Ako igra u Juventusu u jakoj ligi, zašto ne bi i za reprezentaciju”.

– Salihamidžić, navodno, ne može više igrati za BiH iz “tehničkih” razloga?

“Ne vjerujem u te priče. Ako je desetak godina nesmetano igrao zašto bi sada bio problem. Vidjeću kakva je situacija sa njim i ako bude trebalo ja ću ga zvati. Neke igrače može se iskoristiti za jednu, dvije, tri utakmice… Računam i na Sašu Papca. Čuo sam da je odličan defanzivac i dobar momak. Pokušaću otići do Glazgova i na licu mjesta razgovarati sa Sašom”.

U BiH je “običaj” da igrači bez ikakva objašnjenja napuštaju reprezentaciju…

“Tako nije nigdje u Svijetu, jer svaki igrač koji odbije igrati, može biti suspendovan. Svakom igraču reprezentacija mora biti svetinja. Treba prestati sa praksom odlazaka iz reprezentacija, moramo se boriti za svakog kvalitetnog igrača”.

Safet računa i na mlađe snage, poput Seferovića, Vučkića, Hajrovića, ali su prioritet iskusniji, dokazani…

“Imamo sada igrače iz najačih evropskih liga, ali to ne znači da ćemo se prošetati kroz kvalifikacije. Naprotiv. I Francuska ima igrače po najboljim klubovima, pa se muče”.

Selektora raduje jednoglasna podrška ljudi, koji nisu omiljeni u narodu.

“Mene to ne interesuje. Zahvalan sam svima na podršci. Ja sam došao raditi na najkorektniji način, želim da zajednički ostvarimo cilj. Ne formiram mišljenje o ljudima koje mi drugi nametnu. Sam ću to raditi, bilo da se radi o čelnicima Saveza, bilo o igračima. Niti sam volio nekome savjetovati, niti želim da mene neko savjetuje”.

Svjestan je potencijala ove generacije, ali i težine zadatka.

“Za publiku se kaže da je dvanaesti igrač, onda trener dođe kao trinaesti igrač. Niti jedan trener nema čarobni štapić. Evo, recimo, da Capelo, Ancceloti, Murinho.., odu u San Marino, Lihtenstein, ništa ne bi preko noći promjenili. Moja je prednost što imam odlične igrače. Rekao sam to i francuskim novinarima, sve respektiram, ali nikog se nećemo bojati”, izjavio je za “San” Safet Sušić.

Ovih dana u Sarajevu će se “neplanirano” sresti bivši i sadašnji selektor. Miroslav Blažević iz Zagreba dolazi primiti još jednu nagradu, što potvrđuje odličan rad i rezultate, a Safet ostaje desetak dana u Sarajevu.

“Rado ću sa Ćirom popiti kafu, jer sam ga oduvijek cijenio kao trenera. I on je mene dok sam igrao. Popit ćemo kafu, ali nećemo pričati o reprezentaciji. Ćiri želim punu zdravlja i još fudbalskih uspjeha”, priznao je Pape.

(SodaLIVE.ba/SAN)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner