Snažno nevrijeme u Sloveniji, Ljubljana potopljena

3 min. za čitanje

Sloveniju je u srijedu kasno poslijepodne pogodilo snažno nevrijeme. Počelo je na sjeveroistoku zemlje, ali obilne padaline uskoro su se proširile na čitavu zemlju.

Slovenski mediji javljaju kako su poplavljeni podrumi, srušena brojna stabla te je oštećen i krov stambene kuće. Vatrogasci su dosad zabilježili više od 220 intervencija, dok meteorolozi kažu da prema njihovima izračunima ovako mnogo kiše u tako kratkom vremenu padne jednom u 250 godina.

rema slovenskim medijima, najteža je situacija u Ljubljani. Tako je u naselju Vižmarjah voda preplavila podvožnjak u kojem je ostao zarobljen automobil, ali vozač je srećom uspio izaći nepovrijeđen, piše portal Jutarnji.hr.

U ljubljanskom pozorištu zbog silovite kiše morala je biti prekinuta predstava. Glasnogovornik ljubljanske Drame rekao je da je tokom predstave “Palikuće” voda počela prodirati kroz krov zgade.

“Krov je dotrajao, voda je tekla na pozornicu i u zapozorje u potocima”, kazao je glasnogovornik kazališta Jernej Pristov. Predstava je prekinuta, gledatelji su evakuirani, a struja je trenutno isključena, no još nisu poznati razmjeri štete kakva se, kako su rekli, još nije dogodila u historiji Drame.

U samo deset minuta u Ljubljani je palo 25 litara kiše po četvornom metru. Meteorolog Rok Kosan rekao je pak kako je tokom nevremena u Prirodnom parku Goričko ukupno palo 93 litre po četvornom metru, a u Ljubljani 88 litara.

“U ovom kratkom periodu palo je više kiše nego u protekla dva mjeseca zajedno”, rekao je Kosan.

Saobraćajne službe upozoravaju vozače da je sjeverna ljubljanska obilaznica zatvorena u oba smjera radi poplave, a pod vodom su i brojni pothodnici i podvožnjaci. Osim profesionalne vatrogasne brigade na intervencijama su još 33 dobrovoljna vatrogasna društva. Prioritetno ispumpavaju vodu iz škola i zdravstvenih ustanova. Vlasti su pozvale građane da ne kreću na bilo kakva putovanja ako to nije nužno.

Slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje (SPIN) saopćila je da su vatrogasci imali pune ruke posla u Beltincima gdje su iz više objekata ispumpavali vodu, a vatrogasci iz Gerlinaca gasili su požar koji je uzrokovala munja udarivši u stablo.

Vatrogasci su morali intervenirati i u Lendavi gdje su ispumpavali vodu iz osnovne škole. U Murskoj Soboti i Puconcima te Laškom poplavljene su stambene kuće, u Odrancima je snažno nevrijeme teško oštetilo krov kuće, a na željezničku postaju u Cerju palo je stablo.

Nevrijeme se u večernjim satima pomaknulo prema srednjoj i istočnoj Sloveniji. Agencija za okoliš izvijestila je da se danas na slovenskom primorju očekuje smirenje vremenskih prilika uz blagu do srednju buru, a kiša bi trebala oslabiti.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar