Saopštenje za javnost zbog ispisivanja grafita na pravoslavnoj crkvi u Tuzli: Kvalifikacijom nedjela mijenja se suština

30. Januara 2010.
2 min. za čitanje

Fondacija Istina Pravda Pomirenje pridružuje se mnogima koji su osudili vandalizam oličen u ispisivanju grafita na Sabornom hramu Uspenja Svete Bogorodice u Tuzli, čijim je sadržajem („Pobijmo Srbe“) odaslana rasistička i neo-fašistička poruka.

Veliko je ohrabrenje što je ovo nedjelo inspirisano mržnjom naišlo na bezrezervnu osudu od predstavnika gradske vlasti, Islamske zajednice do političkih partija i najšire javnosti.
Ohrabruje da je policija u kratkom roku identificirali počinioca. Zaslužuju svaku pohvalu. Zabrinjava, međutim, činjenica što se ovaj čin, već u prvoj fazi, kvalificira kao krivično djelo „oštećenja tuđe stvari“ što se, blago rečeno, može tumačiti i kao pokušaj relativizacije onog što je učinjeno. Kao da je najveći problem u tome što je predstavnicima Srpske pravoslavne crkve pričinjena šteta u iznosu od nekoliko desetina maraka koliko će koštati kupovina boje za fasadu. Kako, međutim, nadoknaditi nevjericu i povrijeđenost, a možda i strah, pripadnika naroda kojem je zapriječeno likvidacijom.

Fondacija Istina Pravda Pomirenje insistira od tužilaštva i svih drugih koji budu involvirni u proces sankcionisanja ovog čina da ga definišu pravim i jedno mogućim imenom – raspirivanje nacionalne mržnje i poziv na likvidaciju pripadnika jednog naroda. U takvom slučaju sankcija je znatno strožija i njome moraju biti obuhvaćeni roditelji maloljetnika koji je to počinio. Samo na taj način uputiće se jasna poruka i drugima kojima je mržnja protiv drugih osnovni motiv njihovog djelovnja. Sjetimo se grafita na zgradi Katoličkog školskog centra u Tuzli, skrnavljenja pravosvlnog groblja, grafita na spomeniku stradalim na Kapiji.

Ovakvo i učestalo ponašanja dijela mladih upućuje i na druge adrese koje se moraju aktivnije uključiti u proces prevencije, a to su porodica i škola. Svi se moramo zapitati otkud u glavi 16-godišnjaka mržnja prema jednom narodu.
Zbog toga Fondacija Istina Pravda Pomirenje upozorava: ne definiše li se posljednji čin pravim imenom, odgovornost za buduća dešavanja pripadaće svima nama.

Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments