fbpx

Obilježeno 40 godina rada lukavčana Muharema Osmića

2 min. za čitanje

U Narodnom pozorištu Tuzla sinoć je upriličeno umjetničko veče pod nazivom “My Way”, u povodu 40 godina umjetničkog rada prvaka Narodnog pozorišta Tuzla, Muharema Osmića. Uz klavirsku pratnju Asima Horozića, u ulozi voditelja dobro se snašla glumica Meliha Fakić.

Muharem Osmić jedan je od najznačajnijih bh savremenih glumaca. Diplomirao je Višu pozorišnu školu pri Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, kod profesora Dejana Mijača sa predstavom “Mirandolina” Karla Goldonija (1966). Ostvario je impozantne kreacije kojima je podario teatarske prostore Novog Sada, Niša, Zenice i Tuzle. Na sceni je oživio brojne ajane, kapetane, age, muteselime, derviše, svećenike i duhovnjake.

Dijelove tekstova iz mnogobrojnih uloga govorio je i sinoć pokazujući da zaslužuje pohvale svojih kolega i prijatelja koji su govorili o njemu: reditelj Gradimir Gojer, prvak Narodnog pozorišta Sarajevo Vlado Jokanović, direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Čatić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, režiser i Muharemov profesor Dejan Mijač.


Specijalni gost večeri bila je prijateljica Muharema Osmića, nekadašnja miss Njemačke, glumica Asli Bajram, koja mu je na solidnom bosanskom jeziku postavila deset, za glumce čestih pitanja. Odgovori Muharema Osmića nasmijali su publiku te ga je na kraju nagradila aplauzom čestitajući mu 40 godina uspješnog rada na sceni.

1. Koja je tvoja omiljena riječ? – Ljubav

2.Koju riječ ne voliš? – Rat

3. Šta te uzbuđuje? – Ljepota

4. Šta te ne uzbuđuje? – Vlast

5. Zvuk, muzika koju voliš? – Aplauz

6. Zvuk koji ne voliš? – Sirene

7. Tvoja uzrečica, psovka? – Boj se ovna, boj se g…., kad ćeš živjeti

8. Kojim poslom bi se bavio da nisi glumac? – Slikarstvom

9. Nikada ne bi bio? – Mesar

10. Ako postoji Bog, šta bi da ti kaže kada jednom dođeš pred njega? – Dobro došao glumče, svi su ti grijesi oprošteni.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments