Samo jedan član PD “Svatovac” na novogodišnjem usponu na Zelemboj

2 min. za čitanje

I ove godine, 2. januara, održan je tradicionalni Novogodišnji uspon na Zelemboj (1060 mnv), na planini Konjuh, a u organizaciji PD “Varda” iz Banovića.

Na ovom usponu bilo je preko 60 učesnika i to planinara iz PD “Varda” Banovići (oko 10 članova), PD “Konjuh” Tuzla (16 članova), PD “Zefir” Gračanica (5 članova), PD “Svatovac” Lukavac (1 član) i ostalih izletnika i ljubitelja prirode iz Banovića i okolnih mjesta.

Po jako lošem i kišovitom vremenu krenuli smo na uspon iz sela Mrljevići (3 km južno od Banovića) prema vrhu Zelemboj markiranom stazom Centralnim grebenom (Bečarevo brdo i Konjska ravan ). U rejonu Konjska ravan dočekao nas je prvi snijeg, koji je sve više padao, tako da, kad smo stigli na Zelemboj nakon sat i po uspona, imali smo na vrhu pravu sniježnu idilu sa 10 cm snijega. A na vrhu slijedilo je presvlačenje, odmor, druženje uz iće i piće iz ranaca, i na kraju zajednička i druga fotografisanja. Manji dio učesnika ovog uspona ostao je na vrhu, a većina je nakon dvosatnog druženja krenula nizbrdo prema selu Mrljevići. Silazak se odvijao drugom stazom preko Tanke kose.

Nakon snijega opet nas je malo niže dočekala kiša, a zatim i magla. Ipak, uspjeli smo i uživati u pogledu na iscvjetali vrijesak i smilje, koji su dobrano uranili, i to odmah pored planinarske staze! I tako malo pomalo, za dva i po sata, ovom obilaznom stazom stižemo do Mrljevića i naših automobila i onda svako svojoj kući.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Na izletu 2.januara 2011.g.bilo prisutno 6 članova ljubitelja prirode iz Lukavca sa Osmić Rizahom na čelu.Divno druženje uz logorske vatre i ostalo driženje uz muziku.

adbanner