Registracija poljoprivrednih domaćinstava još traje

4. Marta 2010.
2 min. za čitanje

Kako saznajemo iz poljoprivrednog sektora Službe za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti, upis poljoprivrednih domaćinstava na području Općine Lukavac, još nije završen. Registracija koja se počela provoditi početkom prošle godine u svim općinama u FBiH će uspostaviti direktnu komunikaciju poljoprivrednika i državnih tijela, kako bi se brže i racionalnije provodile mjere poljoprivredne politike.

Na taj način će se dobiti podaci o stanju poljoprivrede ne samo u općinama, nego i u cijeloj Federaciji BiH, što će omogućiti nadzor i kvalitetno praćenje budućih aktivnosti na poboljšanju agrarne politike u FBiH. Proces vođenja registra poljoprivrednih domaćinstava, predstavlja reformu poljoprivredne politike, koja ima promijeniti dosadašnji sistem poticaja u poljoprivredi. Svojom registracijom, poljoprivredni proizvođači ostvaruju jedan od uslova za ostvarenje prava na novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Općina Lukavac započela je sa upisom u Registar klijenata i poljoprivrednih gazdinstava, marta mjeseca 2009. godine i do danas je primljeno 200 zahtjeva, što je tek polovina od ukupnog broja poljoprivrednika koji bi se trebalo upisati, saznajemo. Upis u registar je dobrovoljan, ali samo registrovani poljoprivrednici ili domaćinstva, imat će pravo na podnošenje zahtjeva za novčanu podršku i ostale oblike pomoći u poljoprivredi. Zato nadležna služba upućuje poziv svim poljoprivrednicima Općine Lukavac koji nisu izvršili registraciju do danas, to učine što prije, a za sve informacije po tom pitanju obrate u kancelariju broj 29 u općini.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments