Menadžment GIKIL-a poziva uposlenike na prekid štrajka

5 min. za čitanje

Kasne dvije plaće – U svijetu u vrijeme recesije ugašeno 400 koksara, a u Lukavcu niko nije ni otpušten – Prosječna plaća 832 KM – U toku januara pregovori o pokretanju Četvrte koksne baterije i podizanju obima proizvodnje za duplo.

Radnici GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac u srijedu su 6. januara 2010. godine pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze, zahtijevajući od Vlade da kao suvlasnik lukavačke tvornice koksa, poduzme korake kako bi se riješilo pitanje zaostatka dvije neisplaćene plaće.

Radnici su također pozvali Vladu da preispita postojeće ugovore i provjeri gdje je profit koji je nastao prodajom 200.000 tona koksa koji je proizveden i izvezen, a sredstava za isplatu plaća nema. Nakon dvosatnog protesta uposlenici GIKIL-a povukli su se ispred zgrade Vlade TK i krenuli prema tvornici, gdje su planirali nastaviti proizvodnju, ali blokirati dalji izvoz koksa iz kruga tvornice.

Tim povodom danas se oglasio Menadžment GIKIL-a koji je izrazio žaljenje zbog nastale situacije, te pozvao uposlenike da pokušaju razumjeti tešku situaciju u kojoj se tvornica nalazi već petnaest mjeseci.

Zajedno sa uposlenicima, koji su sve ovo vrijeme vrijedno radili i sudjelovali u rješavanju krize, Menadžment GIKIL-a proteklih petnaest mjeseci vodi tešku borbu za opstanak tvornice. Tokom 2009. godine u Evropi i Americi ugašeno je više od 400 koksara, jer je došlo do naglog kraha svjetske proizvodnje željeza. GIKIL je također u tom periodu zapao u teške probleme, ali je Menadžment odlučio da ne otpusti niti jednoga radnika i da sve učini na spašavanju tvornice. U tako teškom vremenu uspjeli smo isplatiti čak šest plaća zaredom. Odnosno, za pet godina isplaćeno je sedamdeset plaća, od kojih deset prema ugovoru koje su naslijeđene od Koksno-hemijskog kombinata. Prosječna plaća uposlenika GIKIL-a (ne računajući Upravu), prelazi 832 konvertibilne marke.

Menadžment je uvjeren da je teška situacija u društvu dovela i uposlenike GIKIL-a u veoma tešku situaciju, ali neopreznim i nepromišljenim potezima može se doći u mnogo težu situaciju. Blokiranje plasmana proizvoda dovest će nedvojbeno do blokade proizvodnje i gašenja tvornice, jer ukoliko ne plasiramo koks, nećemo moći dopremiti ugalj za koksovanje, a na našim skladištima imamo zalihe za četiri dana“, kazao je danas Guntapali Jagannadham, generalni direktor GIKIL-a, pozvavši pri tome uposlenike da prekinu štrajk i vrate se svakodnevnim obavezama. Prema njegovim riječima, Menadžment GIKIL-a ima program oporavka i stabilizacije, u skladu sa kojim se provode ozbiljne aktivnosti. U tom smislu sredinom januara bit će obavljeni pregovori sa kompanijom US Steel, koja je vlasnik Željezare u Smederevu, u okviru kojih će se razmatrati način pokretanja Četvrte koksne baterije i podizanja proizvodnje za duplo:

„Tek u toj situaciji, ukoliko uspijemo pokrenuti Četvrtu bateriju, onda bi se uz proizvodnju na Petoj bateriji, moglo očekivati da budemo konkurentni na tržištu. Mi smo u protekloj godini većinu našega koksa prodali po cijenama nižim od proizvodne. Bio nam je cilj da se tvornica ne ugasi. Povećanjem obima proizvodnje, proizvodni troškovi po jednoj toni bili bi znatno smanjeni, tako da bismo bili konkurentni na tržištu i mogli bi razgovarati o zaradi. Pomenutih 200.000 tona koksa skoro u potpunosti su proizvodile samo gubitke koje smo morali prihvatati, kako ne bi tvornica bila ugašena. Ugalj koji smo kupovali imao je dugo vremena višu cijenu od cijene koksa. Sada se stanje na tržištu lagano poboljšava i potrebno je još malo strpljenja kako bi smo uspjeli potpisati godišnje ugovore za velike kupce. Tek tada ćemo krenuti u stabilizaciju Tvornice, kaže se u saopćenju koje potpisuje Guntapali Jaganadham.

U Menadžmentu smatraju da će kao i ranije uspjeti doći do kompromisa sa predstavnicima Sindikata i uposlenika, jer je u interesu svih da GIKIL izađe iz krize i konačno bude respektabilna tvornica, koja može obezbijediti uposlenje i dobra primanja za oko 1.200 svojih uposlenika.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
6 komentara