“Rat u BiH je bio rat između Srba”

28. Februara 2010.
3 min. za čitanje

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je u intervjuu za “Al-Jazzeru” da je rat u BiH bio “rat između Srba, pošto su muslimani iz BiH – Srbi, koji su tokom turske vladavine prešli na islam”.

“To je bio rat koji nismo željeli. Nije nam bilo u interesu da budemo neprijatelji. Naši sukobi uvijek su tragični po sve narode u BiH i od koristi samo za treću stranu. Da su muslimani u BiH imali drugo rukovodstvo početkom devedesetih godina, rat se mogao izbjeći”, rekao je Karadžić novinaru katarske televizijske stanice Ragehu Omaaru.

On je objasnio da “nije prisustvovao suđenju, jer mu nije dato adekvatno vrijeme za pripremu”.

“Ne želim da budem kao biljka izložena snijegu i kiši bez ikakve šanse za učešće. Ako bi tako nešto morao da učinim to bi bila sramota kako za mene tako i za tribunal”, objasnio je Karadžić i dodao da se nada će imati fer suđenje.

Govoreći o svom životu tokom višegodišnjeg skrivanja i “dr. Draganu Dabiću”, čiji je identitet preuzeo, Karadžić je naveo da “postoji izreka – ‘ko umire od straha suočava se sa višestrukom smrću’, tako da je on živio i nije umro”.

Odgovarajući na pitanje koliko je kao ličnost zaista bio “doktor Dabić”, Karadžić je odgovorio da “kao doktor Dabić nije činio ništa što ne bi radio Radovan Karadžić”.

“Dok je Radovan Karadžić bio ljekar u naučnoj medicini, doktor Dabić je praktikovao tradicionalnu medicinu, koja je prisutna više hiljada godina. Vjerujem da su te dvije vrste medicine časne i da bi trebalo da budu integrisane. Nema razloga da se odustane od bogatog iskustva starih kultura. U tom smislu, doktor Dabić je bio Radovan Karadžić i obratno”, objasnio je on.

Govoreći o sporazumu sa Richardom Holbrookeom, Karadžić je naveo da mu je “Holbruk, koji je radio u ime međunarodne zajednice, uključujući Vijeće sigurnosti UN, obećao da, ukoliko podnese ostavku na svoje funkcije predsjednika Republike Srpske i Srpske demokratske stranke, ne učestvuje u izborima i povuče se iz javnog života – neće biti krivično gonjen u Hagu”.

“Ja sam svoje obećanje ispunio. Još čekam da to učini i Holbrooke”, zaključio je Karadžić.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

smradu genocidni tek sad razumijem zasto su 94 sa one strane zapomagali “nemoj brate ,stani” he he i tako poce prica “srbi lete u nebo “

ccc, koji luzer, sigurno zna da je obrnuto ko je od koga postao, pa pokusava da se utjesi

nebi me cudilo da je izjavio da je Isus bio srbin i da je srpski narod napravio piramide i da su se srbi prvi spustili na mjesec samo sto sve to Evropa zataskava…

jebem li mu (***) dabogda zivio 150 godina al bolovo od 1000 bolesti………pu govno jedno :@

dabogda ga na alipasinom ostavili i to u C fazi…

“Prvo su nastali Srbi pa onda Amebe”,mislio sam da je ovo šala al sad vidim da je ovo karadžić ozbiljno shvatio

Glupan nacionalisticki a i svi oni koji njega podrzavuju spadaju pod isto…