“Političari u BiH se moraju više fokusirati na ekonomiju”

2 min. za čitanje

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom u Ljubljani. Tokom ovog sastanka, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obavijestio je premijera Pahora o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te o zaključcima proteklog sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira održanog u Sarajevu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je naglasio da se politička situacija u zemlji pogoršava i zbog izbora. U trenutnim teškim vremenima “političari bi se morali fokusirati više na ekonomiju i zaštitu životnog standarda bosanskohercegovačkih građana. Ekonomski problemi neće nestati bez obzira na izbore i bez obzira na to koliko uporno se ovi problemi ignoriraju”, dodao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Informirajući premijera Pahora, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko naglasio je da je Upravni odbor nastavio diskusiju o izgledima za tranziciju sa OHR-a na pojačano prisustvo EU u BiH te je ponovio da ova tranzicija i dalje ostaje cilj koji će se ostvariti kada program “pet ciljeva plus dva uslova” potreban za zatvaranje OHR-a bude ispunjen.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti BiH nisu ostvarile napredak u ovom pogledu. Spor tempo reformi u BiH i nedostatak političke volje među bosanskohercegovačkim političarima, pod izgovorom predstojećih izbora, ne mogu se koristiti kao izgovor za prestanak rada”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Upravni odbor je pozdravio napredak koji su vlasti BiH ostvarile u ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima sa EU te je ponovio svoju podršku za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko zahvalio je premijeru Pahoru na podršci koju Slovenija pruža Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima da ostvari napredak u euroatlantskim integracijama. On je također izrazio nadu da će Slovenija nastaviti da pomaže Bosni i Hercegovini u procesima pristupanja NATO savezu i EU.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner