Radnicima KHK Lukavac još nisu isplaćene zaostale otpremnine

4. Marta 2010.
1 min. za čitanje

Radnici nekadašnjeg industrijskog giganta Koksno-hemijskog kombinata Lukavac danas su po ko zna koji put svoja radnička prava tražili pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona. Kako tvrde do danas nisu ispunjeni njihovi zahtjevi koji su ranije dogovoreni sa Vladom i Skupštinom TK. Iz resornog ministarstva ističu da će im obećano biti ispunjeno.

Oko 200 radnika nekadašnje lukavačke Koksare tvrdi da pored kašnjenja otpremnina, nemaju pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje jer nisu uplaćeni doprinosi. Tomislav Kešerin, u ovom preduzeću radio je 27 godina, danas kako nam kaže od nekadašnjeg poznatog industrijskog giganta ostalo je samo ime. „Na ulici smo, nisu nam uplaćena ni sredstva za biro, ni socijalno, toliko smo izvarani ali nećemo stati na ovome, kaže Kešerin. Svoja prava ovi radnici su godinama tražili brojnim protestima, no njihova sudbina i nakon osnivanja zajedničke kompanije Global ispat koksne industrije Lukavac nije promijenjena.

Podsjećamo, da je još u oktobru Skupština TK usvojila program Vlade TK potpisan sa tadašnjim Sindikatom KHK. Određeni zahtjevi prema radnicima koji su trebali prema tom programu biti ispunjeni još uvijek nisu.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kod radnika KHK će biti isto ko kad je onaj učio konja da ne jede! Taman što ga je naučio 20-og dana crče!! Tako i ova naša vlada tamam što su ljudi 20 godina na odvikavanju od hrane i pića pocrkaju:-(! Žalosno je šta se radi ljudima!!