Radnici sutra stupaju u štrajk upozorenja

10. Marta 2010.
1 min. za čitanje

Sindikalno povjereništvo Rudnika krečnjaka “Vijenac” na jučer održanom sastanku donijelo je odluku u stupanju u štrajk upozorenja.

Radnici “Vijenca” će stupiti u štrajk upozorenja 11. marta u 9:00 sati ispred zgrade Vlade TK.

Razlog stupanja u štrajk je neispunjenje zaključaka sa sastanka sa Vladom TK koji su predviđali zaključivanje godišnjih ugovora sa Fabrikom cementa Lukavac i Sisecam sodom Lukavac koji bi trebali regulisati količine, cijene i način plaćanja krečnjaka kojeg ove fabrike dobavljaju od rudnika “Vijenac”.

Radnici će sutra pred zgradom Vlade TK tražiti ispunjenje pomenutog zaključka, te isplate plata za decembar 2009. sa rokom ispunjenja odmah, te isplate plata za januar sa rokom ispunjenja do 20. marta i isplatu plate i toplog obroka za februar i naredne mjesece u redovnim terminima.

(SodaLIVE.ba/RTVL)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovo je, na zalost jedna od firmi koja polako ali sigurno klizi u propast i ciji bi radnici mogli ostati na ulici, bez ikakvog primanja. Dok se jedni zale na to sto Sisecam Soda sat-dva iz dimnjaka ispusta crn dim, drugi mole da im se isplati plata i osigura daljnji rad u firmi. Ista situacija bi vec davno zadesila uposlenike I Secam Sode i Fabrike Cementa i GIKIL-a, da nisu privatizovane. A sada se neki zale na, kao sto kazu “turke”. Kao da su oni krivi sto im je prodata fabrika koja se raspada, pa se svaki dan nesto doraduje, popravlja, dolazi do ispada. Naravno da mora doci do nepredvidenih emisija i tome slicno. Kamo srece da i Vijenac privatizuju, pa da ljudi normalno, rahat idu na posao, nerazmisljajuci hoce li dobiti platu na kraju mjeseca, ili ce morati strajkovati da bi neko ispunio svoje obaveze i oni dobili ono sto zasluzuju. To je sramota za ovu drzavu!

jesi li ti bijela ili crna pahuljica pa tako fino valjaš gluposti? Je su li turci znali šta kupuju ili im je cijena bila i previše niska? Za ono para što su dali dobro je da su i šiš dobili.

Evo pahuljici zao jadnih “turaka” “indijaca” sto su dobili stare fabrike…ccc..Za koje pare ih kupise??? Sto sad obaraju cijenu Vijencu do max…?? Zar to niko nece da kupi rudnik kamena?? Ma daj… Draga moja, sve ove firme su odlicno poslovale, samo sto se uprave, direktori, vlast, drzava…trude, ocajnicki se trude oboriti cijene tih zgrada (nazalost , zajedno sa cijenom radnika) kak bi oni sto vise strpali u svoj dzep..i rekli kako je privatizacija jedini spas..(kao sto su ubijedili zene “Aide” da im je stecaj jedino rjesenje)..Do neki dan su radnici Vijenca imali redovne plate, + topli obrok + izadju malo do pijace, pa imali bolovanje i godisnji kao sav normalan narod…A idi u turcinovu Sodu, pa pitaj radnika smije li izaci sat ranije i koliko mu to odbiju od plate, i kad radnik radi 20h, pa sledeci dan zakasni na posao jer je hronicno nenaspavan i doceka ga otkaz…Svi su se uhvatili privatizacije kao pijan plota, sto niko ne zadrzi u drzavnom vlasnistvu barem jednu firmu, i ne dopusti da je neki indijanac za par godina preuredi u nesto drugo…po svom cejfu…Da je iko od vlasti ostavio Sodu, Cementaru, Vijenac i Koksaru, mi bi sad bili rockfeleri,ovako smo samo feler

Yass, slazem se s Vama. Vijenac nece da kupi niti jedna firma jer su mu prvo podigli cijenu, jer su mislili da ce od stranaca uspjeti izvuci toliko, pa staviti u svoj dzep. Sada skidaju cijenu, ali su firme u meduvremenu pronasle druga izvorista kamena, tako da on vise nije tako strateski vazan. Nasa drzava i vlast su jedini krivci za cijelu situaciju. Toliko je korumpiranih u vlasti da ne mozemo ni zamisliti. Tako da se sav novac sliva u par dzepova u kantonu. Medu nama se polagano gubi srednja klasa. Ostaju samo bogati=korumpirani i siromasni.