Radnici KHK Lukavac traže ispunjenje svojih zahtjeva

2 min. za čitanje

Nekoliko radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac okupili su se jučer pred zgradom Vlade TK tražeći svoja prava.Više od 200 radnika ovog nekadašnjeg industrijskog giganta od 92. godine je na čekanju.

Prema programu Vlade TK a kojeg je usvojila Skupština TK s tadašnjim Sindikatom KHK dogovoreni su određeni zahtjevi koji do danas kako tvrde radnici nisu ispunjeni. Podsjećamo, više od 200 radnika nekadašnjeg industrijskog giganta Koksno-hemijskog komnbinata u Lukavcu na čekanju su od 1992.godine.Svoja prava ovi radnici su godinama tražili brojnim protestima, no njihova sudbina i nakon osnivanja zajedničke kompanije Global ispat koksne industrije Lukavac nije promijenjena.

Kako doznajemo od premijera Vlade TK Enesa Mujića u Budžetu TK planirana su sredstva za rješavanje ranije dogovorenih zahjteva vezano za ove radnike a već se kako ističe Mujić radi na pripremama za uvezivanje radnog staža.Veliki broj porodica ovih radnika su porodice šehida i poginulih boraca.

Od brojnih protesta ovih radnika sve što su za ove predhodne godine mogli dobiti je 50 ili 100 KM i to neredovno.U penziju većina njih ne može zbog neuvezanog radnog staža.Kako kaže bivši radnik KHK Lukavac Zijad Kovačević, ponuđeni program od strane Vlade očekuju da se i realuzuje jer u suprotnom svoja radnička prava i dalje će tražiti protestima. Za ponedjeljak su ponovno najavili okupljanje pred zgradom Vlade TK.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
1 komentar