Protest Zlatnih studenata Univerziteta u Tuzli

3. Decembra 2009.
3 min. za čitanje

tzZlatni studenti Univerziteta u Tuzli će u petak 04.12.2009. godine, u 12 sati, ispred Rektorata / Filozofskog fakulteta, održati mirne proteste zbog nepravednog i neprincipijelnog stava odgovornih na Univerzitetu u Tuzli u vezi sa dodjelom novčanih naknada, ali i opšte nebrige za položaj i budućnost Zlatnih studenata Univerziteta u Tuzli.

Održavanje Svečane akademije povodom dana Univerziteta u Tuzli za Zlatne studente, koji su tom prigodom dobili Zlatne plakete, bilo je sve drugo samo ne posebno i svečano kako bi dolikovalo da se oda priznanje za uspjeh najboljim studentima koji bi trebali da budu, a nisu na listi prioriteta Univerziteta u Tuzli i Vlade TK. Novčana nagrada koja se svake godine dodjeljuje dobitnicima Zlatnih plaketa ove je godine smanjena za sramnih 75%.

Razumijemo da se i Univerzitet suočava sa posljedicama finansijske krize koja zahtijeva različite mjere štednje, no smatramo da je novčana nagrada od svega 250 KM krajnje neprimjerena, naročito ako se uzme u obzir da se Univerzitet i Vlada TK nisu ni potrudili da nam obezbjede nikakvu konkretnu podršku u vidu zaposlenja. Koliko god razumjeli trenutnu situaciju, nećemo dopustiti da se finansijska kriza rješava uskraćivanjem naših prava, jer mi samo tražimo jednaka prava kao i Zlatni studenti dosadašnjih generacija.

Samim uvidom u Pravilnik o radu Fonda za stipendiranje i nagrađivanje studenata dodiplomskog studija i naučno usavršavanje zaposlenika JU Univerzitet u Tuzli možemo se uvjeriti u način prikupljanja sredstava za stipendiranje i nagrađivanje uspješnih studenata, ali očigledno je da menadžment Univerziteta pokušava degradirati dosadašnje standarde, jer sredstava ima, ali nema volje da se ispune preuzete obaveze prema Zlatnim studenitma.

Iako bi Dan Univerziteta trebao biti iskonski praznik i pokazatelj svim studentima kojih ima oko 20.000 hiljada, da Univerzitet iz godine u godinu napreduje, ulažući u svoje studente i motivirajući ih da postignu što bolji uspjeh, postupanje sa Zlatnim studentima kojih ima svega 59, negacija je ne samo napretka, već i potvrda nemarnosti i nezainteresovanosti da se vrednuje trud, rad i zalaganje, a ujedno i skraćivanje mogućnosti najboljima da daju svoj doprinos radu i napretku Univerziteta.

Ne treba zaboraviti da je obrazovanje put u prosperitet i da su mladi, obrazovani i uspješni ljudi budućnost ove zemlje, ali nažalost, danas naša budućnost ne izgleda svijetla i optimistična. Mi, Zlatni studenti tražimo da se na dostojanstven način vrednuje naš postignuti uspjeh. Stoga pozivamo sve studentice i studente Univerziteta u Tuzli da pokažemo solidarnost i hrabrost da zaštitimo svoja prava i sprječimo dalju degradaciju postojećih standarda uspostavljenih na Univerzitetu u Tuzli.

Protest Zlatnih studenata podržao je Studentski pokret Tuzla / Studentski plenum, Omladinski pokret Revolt, kao i druge organizacije i udruženja.

(SodaLIVE.ba/Zlatni studenti 2005-2009)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments