Podignute optužnice protiv bivših direktora Rudnika Đurđevik i Površinskog kopa Šikulje

28. Februara 2010.
3 min. za čitanje

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli podiglo je dvije optužnice protiv bivših direktora Rudnika “Đurđevik” i Površinskog kopa “Šikulje”, a inspektori Finasijske policije FBiH započeli su provjere poslovanja Rudnika mrkog uglja “Banovići”. No, zanimljivo je da optuženi direktori i danas obavljaju veoma važne funkcije u tim rudnicima, a neki su čak i unaprijeđeni.

Ejub Goletić jedan je od 84 rudara kojem je u aprilu 2004. godine bivši direktor Rudnika Đurđevik Adnan Šabić fiktivno raskinuo ugovor o radu kako bi izbjegao da plati penziono i zdravstveno osiguranje. “Za taj mjesec nismo dobili plaću, rečeno nam je da će nam nekad kroz nešto biti plaćeno, međutim, nikad nam nije isplaćena”, kaže Goletić.

Zbog toga je Kantonalno tužilaštvo Tuzla protiv odgovornih u Rudniku “Đurđevik” podiglo optužnicu.

“Optužnica je podignuta protiv Adnana Šabića, direktora, Muje Krbuljića, rukovodioca rudarske operative, Jusufa Husića, poslovođe jame, Huseina Hasanovića, poslovođe mašinskog održavanja, Alije Musića, Munevera Aličića, upravnika jame, i Nusreta Šarića, tehničkog rukovodioca pogona zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja i krivičnog djela krivotvorenja službene isprave”, izjavio je za FTV glavni tužilac Tuzlanskog kantona Šesenam Ćosić.

Adnan Šabić, istina, nije više direktor, ali i danas obavlja veoma bitne poslove u rudniku. Direktor “Đurđevika” Husein Trumić kaže da se Šabić nalazi u službi investicija i da u tom poslu, prema zakonima o rudarstvu, on ispunjava uvjete.

Optužnice nisu samo problem rudnika “Đurđevik”. Skoro identična situacija je i u Rudniku “Kreka”, u kome poslove rukovodioca generalne direkcije obavlja Enver Omerdić, bivši direktor Površinskog kopa “Šikulje”, koji je, krivotvoreći dokumente i izmišljajući fiktivne poslove, omogućavao profit firmi “Junuzović Kopex“.

Glavni kantonalni tužilac navodi da je optužnica zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave podignuta protiv Envera Omerdića, direktora Rudnika “Šikulje”, Osmana Blekovića, tehničkog rukovodioca otkrivke, Hasana Blekovića, upravika otkrivke, i Amira Junozovića, direktora “Junuzović Kopexa”.

Slične stavari se dešavaju i u Rudniku “Banovići” čiji rad provjerava Finasijska policija FBiH. Njen direktor Zufer Dervišević potvrdio je FTV-u da se provjeravaju navodi i prikupljaju dokazi u vezi s nabavkom rudarske opreme i sadržaja pisma predstavnika radnika dioničara u Rudniku “Banovići”.

Optužnica još nije podignuta. Ali i ako bude, vjerovatno neće promijeniti stanje u rudnicima u Tuzlanskom kantonu, u kojima će i dalje bitne poslove obavljati ljudi optuženi za zloupotrebu položaja i krivotvorenje dokumenata, a rudari neće neće ići na svoja odmarališta koja koriste pojedini biznismeni, privatni poduzetnici i novinari.

(SodaLIVE.ba/Federalna televizija)

Komentarisanje na ovu vijest nećemo dozvoliti. Hvala na razumijevanju.

Podijeli ovaj članak