Ejup Ganić demantirao da je zadržan na londonskom aerodromu

2 min. za čitanje

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić demantirao je navode srbijanskih medija da je zadržan na aerodromu u Londonu. Naime, Ganić je za sarajevske medije kazao kako je čekao prtljag na aerodromu u Londonu te da je sve, zapravo, “orkestirano iz Beograda”.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović večeras je prokomentirao da je Ganić bio na jedan sat u aerodromskom odjeljenju za dodatne provjere, ali i da se nije desilo ništa ozbiljno. “Ništa neobično za aerodrome. Sve je uredu i on će se vratiti nesmetano”, dodao je ministar.

Vijest da je Ejup Ganić zadržan na londonskom aerodromu objavili su srbijanski mediji, pozivajući se na izjavu tamošnjeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Nakon toga stigli su navodi o tome da je Ejup Ganić pušten s aerodroma. To je za B92 kazao Ministar Ivica Dačić, objašnjavajući da je Ganić pušten iz “logističkih razloga”.

MUP Srbije raspisao je početkom 2009., po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, zbog navodnih napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića stiglo je saopćenje u kome se oštro osuđuju izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i srbijanskog tužioca Vladimira Vukčevića da je Ganić zadržan na londonskom aerodromu na osnovu srbijanske potjernice. “Ovi navodi su u potpunosti neistiniti i nanose ozbiljnu prijetnju dobrosusjedskim odnosima”, kaže se u saopćenju.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner