Održana 60. vanredna sjednica Vlade TK

20. Januara 2010.
3 min. za čitanje

Danas je održana 60. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Na prijedlog Ministra zdravsta donesena je Odluka o utvrđivanju cijena lijekova sa Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Odlukom se utvrđuju cijene lijekova koje će Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona priznavati za lijekove utvrđene odlukom o listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda.

Odluka je donesena nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona u decembru usvojila Informaciju Ministarstva zdravstva o problemu obezbjeđivanja lijekova sa Liste esencijalnih lijekova kantona. Tada je donesen Zaključak kojim su Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona zaduženi da ispitaju tržište lijekova sa aspekta cijena i Vladi predlože Odluku u kojoj bi se utvrdio nominalni iznos cijene svakog lijeka koji se plaća na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Cilj je obezbijediti kontinuirano i efikasno snabdijevanje stanovništva Tuzlanskog kantona lijekovima sa Liste esencijalnih lijekova.

Po tom Zaključku od svih registrovanih predstavništava i zastupništava farmaceutskih kompanija za BiH zatraženo je da dostave cijene lijekova po kojima su spremni, putem veletrgovinske mreže u BiH, vršiti isporuku lijekova sa esencijalne Liste za područje Tuzlanskog kantona u narednom periodu.

Nakon što su dostavljeni traženi podaci Ministarstvo zdravstva je utvrdilo Prijedlog jediničnih cijena lijekova  i takav Prijedlog dostavilo predstavništvima i zastupništvima farmaceutskih kompanija u BiH, uz zahtjev da daju pismenu saglasnost za isporuku lijekova po predloženim cijenama.

Na osnovu dobijenih saglasnosti Ministarstvo i Zavod su pripremili Prijedlog odluke o utvrđivanju cijena lijekova sa Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, a koja je danas i usvojena. Ova Odluka će se primjenjivati od 23.1.2010. godine do okončanja postupka javne nabavke lijekova koji provodi Zavod zdravstvenog osiguranja, a najduže šest mjeseci.

Inače, Zavod je od 2004. do 2009. godine u više navrata pokretao postupke javne nabavke lijekova ali ni jedan postupak nije uspješno završen. Posljednji pokrenuti postupak, za koji je Obavještenje o nabavci objavljeno u Službenom glasniku BiH 7.12.2009. godine, obustavljen je do donošenja odluke Ureda za razmatranje žalbi BiH.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments