Održan sastanak premijera TK sa predsjednicima boračkih organizacija

26. Januara 2010.
3 min. za čitanje

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona Sead Bećirović i ministar za boračka pitanja Bahrija Mehurić susreli su se danas sa predsjednicima svih boračkih saveza odnosno organizacija Tuzlanskog kantona.
Razgovarano je o pripremama Prijedloga Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu i poziciji koja će  biti planirana za dopunska prava boračkih kategorija u Tuzlaskom kantonu.

Premijer Mujić se zahvalio boračkim organizacijama, udruženjima i savezima na razumijevanju koje su u prošloj godini iskazali u vrijeme kada su, u cilju ispunjenja uslova za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, većina pozicija, pa tako i pozicija Ministarstva za boračka pitanja u Budžetu, umanjena.

„Potvrdilo se da nam je za uspješnu realizaciju svega onoga što je planirano Budžetom za 2009. godinu bila potrebna podrška MMF-a. Drago mi je što ćemo, u skladu sa dogovorom koji smo postigli krajem prošle godine sve obaveze po osnovu dopunski prava boraca biti realizovane. Podrška MMF-a će nam biti neophodna i u ovoj godini, posebno u dijelu koji se tiče ulaganja u razvoj Kantona. Očekujem da zajedno i ovog puta pronađemo rješenja sa kojima ćete i vi biti zadovoljni, a koja će biti dio naših aktivnosti kojima ćemo realizovati sve naše obaveze proistekle iz aranžmana sa MMF-om“ istakao je premijer Mujić.

Kako su naglasili ministri Bećirović i Mehurić da bi spomenuti uslovi bili ispunjeni budžetska pozicija sa koje se realizuju dopunska prava boračkih kategorija treba ostati na nivou 2009. godine odnosno nešto više od 13 miliona KM.

Predstavnici boračkih organizacija i saveza su izrazili zadovoljstvo što su dogovori koji su postignuti u 2009. godini ispoštovani.

Kada je u pitanju 2010. godine predstavnici boračke populacije su istakli da su potrebe ove populacije veće, što je izraženo i kroz zahtjeve upućene u toku javne rasprave o Nacrtu Budžeta za 2010. godinu.

Međutim, danas je rečeno da boračke organizacije i savezi uvažavaju tešku ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini te da prihvataju da i ova populacija podnese dio tog tereta, ali pod uslovom da teret krize svi podjednako podnesu.

Danas je razgovarano i o problemu sa kojim se uočava veliki broj djece iz boračkih porodica koja nakon završetka fakulteta nemaju priliku odraditi pripravnički staž, te su samim tim vrlo često u neravnopravnom položaju prilikom traženja posla.

Danas je dogovoreno da se ovom problemu u narednom periodu posveti dužna pažnja i traže moguća rješenja. Izraženo je opredjeljenje da se i u narednom periodu, kao i do sada, svi problemi sa kojima se suočava boračka populacija u Tuzlanskom kantonu rješavaju dogovorom i u saradnji Vlade odnosno resornog kantonalnog Ministarstva i boračkih organizacija, udruženja i saveza koji djeluju na kantonalnom nivou.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments